Експерти: ЕЦБ дава знак, че няма да позволи инфлацията да расте, следващата година тя ще е много по-ниска

„Централната банка дава знак, че няма да позволи инфлацията да расте, т.е. следващата година тя ще бъде много по-ниска. Аз бих казал, че донякъде е индуцирано от Съединените щати, защото там много рязко вдигнаха лихвите. Това доведе до поскъпване на долара и по-евтино евро, което пък стимулира ЕЦБ също рязко да вдигне лихвите, за да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от САЩ”, обясни старши икономистът Георги Ангелов пред Нова телевизия.

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че със сигурност този ефект ще се усети и е нас, защото България привнася паричната политика на Европейската централна банка.

„Ще има увеличаване на лихвите по кредитите”, каза икономистът като отбеляза, че това се отнася не само за новите, но и за вече съществуващите задължения. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите постепенно.

Икономистите алармираха, че сега няма да е подходящо да се купуват недвижими имоти, защото се очаква пазарът да се успокои.

„Вдигането на лихвите е лекарство срещу инфлацията, но като с всяко друго лекарство, и с това не трябва да се предозира”, подчерта Георги Ангелов. По думите му прекомерното вдигане на лихвените проценти би могло да доведе икономиката до рецесия.