ЕС ще опита да убеди Тръмп да се откаже от търговските войни

Европейският съюз ще се стреми да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп да види "грешките в своята политика" и да се откаже от някои от своите "необмислени" търговски политики, заяви във вторник новоизбраният европейския комисар по търговията Фил Хоган.

"Г-н Тръмп със сигурност е изразил своето ясно предпочитание към търговските войни, а не към търговските споразумения. Ако той поддържа тази специфична динамика на протекционизъм, очаквам Европейският съюз да продължи да изковава търговски сделки по целия свят“, посочи Фил Хоган пред ирландския национален телевизионен оператор RTE.

"Но очевидно ще направим всичко възможно, за да накараме г-н Тръмп да види грешката в своята политика и се надяваме, че той ще успее да изостави част от необмисленото си поведение, което виждаме от него във връзка с отношенията му с Китай и описването на Европейския съюз като риск за сигурността“, допълни европейският търговски комисар.

ЕС знае, че Китай трябва да направи определени промени, добави Хоган, но подчерта, че е пределно ясно, че действията на Тръмп не подобряват икономическата ситуация нито в САЩ, нито в Китай.

Трябва да се има предвид, че ЕК договаря търговски споразумения с други държави от името на страните - членки на ЕС. След като Великобритания напусне, като понастоящем Брекзит е планиран за 31-ви октомври, Лондон ще бъде изправен пред дългата и трудна задача да създаде нови търговски отношения с европейските си партньори.

Фил Хоган, чиято страна - Република Ирландия вероятно ще бъде особено тежко засегната икономически от Брекзит, ще обедини усилията си с бившата заместник-преговаряща за Брекзит Сабине Веянд, която през юни бе назначена за генерален директор за търговската към ЕК.

Хоган, който никога до сега не се беше въздържал публично да критикува подхода на Великобритания по време на преговорите за Брекзит, посочи, че дори ако тази година бъде постигнато споразумение за оттегляне, ще отнеме още шест до осем месеца, преди държавите-членки на ЕС да се споразумеят за мандат, който да му позволи да започне в бъдеще търговски преговори с Лондон.

Той обаче отбеляза, че Брекзит без сделка ще създаде още по-голямо забавяне, повтаряйки позицията на ЕС, че основните проблеми в процеса на развод с Великобритания са правата на гражданите, финансовото уреждане и ирландската граница, като всички те все още трябва да бъдат договорени.

Фил Хоган ще води и търговските преговори със САЩ на фона на дълбоките напрежения заради заплахите на американския президент Доналд Тръмп да наложи тарифи върху вноса на европейски стоки и по-специално на европейски автомобили и части за тях.

Още днес той вече "захапа" Доналд Тръмп, като заяви, че ще се стреми да убеди президента на САЩ да види "грешките в своята политика" и да се откаже от някои от своите "необмислени" търговски политики.