Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден


Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден на търговия, след като запълването на газохранилищата в ЕС преди зимния сезон става по-бързо от графика, определен преди време от ЕК.

Газовите хранилища в ЕС вече са запълнени на осреднена база до 79,94% в сравнение с целта от 80%, която трябваше да бъде достигната до 1-ви октомври, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 28-и август.

В същото време Германия заяви, че нейните газови хранилища се запълват по-бързо от планираното, като към 28 август те бяха нагнетени със синьо гориво на 83,26% и се очаква да бъдат запълнени на 85% до края на август/началото на септември, докато целта на властите в Берлин беше за достигне на това ниво до октомври.

Във вторник към 12.30 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се понижават с нови 6% към 256 евро за мегаватчас, след като при старта на търговия дори достигнаха ценово дъно около 242 евро и след като в понеделник те поевтиняха с близо 20%, отстъпвайки от ценовия връх към 342 евро/MWh, достигнат в края на предходната работна седмица, съобщава БНР.

Днешното ново поевтиняване е факт, въпреки че "Газпром" обяви, че от днес намалява доставките на синьо гориво за френската Engie, но от голямата компания за комунални услуги посочиха, че те са подготвени за подобен сценарий и вече са осигурили необходимите количества, за да изпълнят ангажимента си към потребителите.

Рязкото поевтинява на газа е факт и въпреки очакваното от утре (31 август) спиране на руските доставки за Европа през "Северен поток 1" в рамките на три дни (до 2 септември включително), след като те вече бяха драстично намалени до едва 20% от капацитета на ключовия газопровод.

Междувременно италиански медии информираха, че Берлин е готов да обмисли ограничаване на цената на газа, цитирайки съобщение, изпратено от министъра на икономиката на Германия до министрите на енергетиката в цяла Европа.

Според информациите немският икономически министър Роберт Хабек е изпратил документ до европейските министри на енергетиката, в който се отбелязва, че Берлин може да обмисли ограничаване на цената на газа на извънредната среща на 9 септември на енергийните министри от ЕС, на която Съюзът трябва да се справи с нарастващите разходи поради ограничените доставки на газ от Русия.

Точната формулировка на текстовото съобщение не беше разкрита, посочва Ройтерс.

На този етап обаче спада на газовите TTF фючърси вероятно е само корекция на тяхното драматично поскъпване с близо 40% сами в рамките на миналата седмица, като спрямо година по-рано цената в момента е с около 420% по-висока. Въпреки по-ускореното от планираното запълване на газохранилищата в Европа, съхранението на газ би помогнало за поемане на шокове при проблеми с доставките и би осигурило около 25% до 30% от горивото, консумирано през зимата, посочва агенция Блумбърг.

Като цяло газовите доставки обаче остават оскъдни и перспективите за наближаващата зима все още са много несигурни. Освен, че "Газпром" ще спре от утре са три дни подаването на газ по "Северен поток 1", Норвегия, която изпревари Русия като най-големият доставчик на газ за Европа след началото на войната в Украйна, ще трябва да ограничи износа си синьо гориво на фона на планирана и непланирана поддръжка на 13 газови находища и преработвателни предприятия през септември.

Всички това предполага, че текущото поевтиняване на газ в Европа би било ограничено, въпреки че евентуално понижаване на цените под 245-240 евро за мегаватчас може да задълбочи това низходящо движение в краткосрочен план към 228-220 евро.