Х. Казанджиев, БЕФ: За да се осъществи "Белене" цялата процедура трябва да започне отначало

"Моделът по който се възстановяват пари на потребителите в следствие на намалението на цената на руския газ със задна дата не е справедлив", смята Христо Казанджиев от Български енергиен форум.

"По този модел в момента са компенсирани само преките потребители на газ като Топлофикациите. Останалите, които калкулират в цената на дадена стока и тази на газа няма да бъдат обезщетен. По-добрият модел за компенсация би бил дългосрочно намаление на цената на газа и да се продава под тази записана в договорите", каза експертът пред бТВ.

Казанджиев коментира още, че е нормално да има динамика при цената на тока.

Според него, има обективни предпоставки тя да се промени, като например инфлацията.

"Освен това България внася енергийните продукти, които използва и е зависима от международните цени. От 1 юли средната цена на тока за страната скочи с 2,5 на сто, а пенсиите на 2 млн. възрастни хора се увеличиха с над 6%. Правителството трябва да работи за повишаване на доходите на населението. така поскъпването няма да е толкова болезнено за хората", смята Казанджиев.

Енергийният експерт коментира още, че според него, по-голям шанс за осъществяване има при проекта за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ отколкото за изграждане на нова централа „Белене“.

По думите му, има информация от ядрени експерти, че оборудването, което е поръчано за „Белене“ е подходящо и  за площадката в Козлодуй.

Според него, обаче, за да се осъществи проекта за нова ядрена централа ще е необходимо цялата процедура да започне отначало.