Икономическото министерство готви списък на храни, които веригите ще предлагат на минимални цени


Министерството на икономиката изготвя групи от основни хранителни продукти, които търговските вериги ще предлагат на минимални цени през следващите месеци. 

Търговците, които ще се включат в програмата на министерството, ще изготвят седмичен списък с такива стоки, които хипермаркетите ще публикуват и в седмичните си брошури. Кампанията започва от ноември и ще продължи осем месеца, съобщава БНР. 

С инициативата Министерството на икономиката цели да създаде пакет от хранителни стоки с достъпни за потребителите цени. Те ще бъдат подредени в девет продуктови групи, които включват хляб, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци.

"Във всеки един магазин ще има информационна табло в конкретната седмица кои са тези продукти. Това е списък, така че потребителите да имат и възможност да се хранят здравословно, така че да има протеини, витамини, маслени храни, полезни мазнини и така нататък, коментира Богданов.

Всяка верига сама ще преценява кои ще са продуктите от съответната група, които всяка седмица ще включва в основната потребителска кошница.  Държавата няма да се намесва в ценообразуването и ще разчита на пазарния принцип и съдействието на бизнеса, посочи министърът.

Той смята, че така ще се гарантира повече конкуренция без административни ограничения.