Италианският енергиен гигант Eni ще изпълни исканията на Москва за плащане на газа с рубли

Италианският енергиен гигант Eni е съобщил,  че открива сметки в евро и в рубли, за да изпълни дължимите в близко време плащания за доставка на руски газ, като по този начин изпълнява исканията на Москва.

Не стана ясно веднага дали ходът на Eni ще попадне под ударите на санкциите на Европейския съюз.

Във внимателно формулирано изявление Eni заяви, че откриването на двете сметки в банка "Газпром" е "на предпазна основа", тъй като "крайните срокове за плащане на доставките на газ са насрочени за следващите няколко дни".

Москва поиска клиентите от "недружелюбни страни", включително от държавите-членки на ЕС, да плащат за газа в рубли, за да заобиколи западните финансови санкции срещу централната си банка.

Eni заяви, че този ход е "предприет в съответствие с действащата международна рамка за санкции" и че италианските власти са били информирани.

"Към днешна дата "Газпром Експорт" и съответните руски федерални власти са потвърдили това: фактурирането и плащането ще продължат да се извършват в евро" - валутата, посочена в договорите за доставка, продължи тя.

Ако превалутирането не бъде извършено навреме, "няма да има отражение върху доставките" на газ, се казва в съобщението.

Преди съобщението Европейската комисия заяви, че всичко, което надхвърля плащането на договорите в определената валута, нарушава санкциите.

"Компаниите трябва да плащат по договорите във валутата предвидена в договора", заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер пред журналисти в Брюксел. "Всичко, което надхвърля това, е в нарушение на санкциите. Не можем да бъдем по-ясни."

Eni обаче заяви:

"Новата процедура трябва да бъде неутрална както по отношение на разходите, така и на риска, и да не е несъвместима със съществуващите санкции. Задължението за плащане може да бъде изпълнено с превод на евро."

Няма реакция от страна на италианското правителство, съобщава БГНЕС