КЕВР: Токът ще поскъпне с около 2%

"Българските граждани да не изпитват тревога и притеснение относно цената на електрическата енергия от 1 юли. Средното изменение ще е около 2%", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов на брифинг относно очакваната цена на електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли 2024 г., съобщи БГНЕС.

Председателят на КЕВР посочи, че в обществото продължава да се натрупва напрежение по отношение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г.

"Категорично заявявам, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена", каза той.

Иванов посочи, че първоначалното заявление на АЕЦ "Козлодуй" беше за повишаване на цената с 30%, но съответно то беше оттеглено.

По думите му КЕВР винаги отчита обществения интерес.

"В обществото продължава да се натоварва напрежение, което се предизвиква от различни публикации и изявления на различни лица. Основата на всичко това беше изявлението беше заявлението за цена  на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй". За последните две години АЕЦ "Козлодуй" практически е поискал една и съща цена на тока. Няма никакво основание тази година комисията да се произнесе с решение за цена различна от миналогодишната", коментира той.

"63,48 лева стотинки бе утвърдената цена на тока за миналата година. За 2024 тя щяла да бъде много близка до тази", увери председателят на КЕВР.

Той обясни, че е невъзможно КЕВР да не отчита всички инфлационни процеси при определянето на цените на тока, въпреки това обаче председателят на КЕВР бе категоричен, че изменението на цената е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалите 12 месеца и прогнозния за следващата 1 година.