Лъчезар Богданов: Всички антикризисни мерки да се пренасочат към създаване на работни места

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов

"Два са основните стълбове в алтернативния държавен бюджет за 2021 година, изготвен от Института за пазарна икономика-облекчаване на средата за бизнес и реформи, които да направят публичната администрация по ефективна и по евтина. Следващата година трябва да е година на възстановяване и на бърз икономически растеж. Това предполага облекчаване на средата за растеж и на данъчната тежест на тези, които могат да се превърнат в двигатели на растежа, които могат да бъдат успешни и да издърпат икономиката напред, да инвестират и да създават работни места", каза пред БНТ Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

Според Богданов прилагането на подобни мерки изисква и премахването на някои "да ги наречем глупави, дори не особено обмислени разходни решения, което означава да не се пилеят парите на данъкоплатците за смислени разходи".

От ИПИ предлагат ускорена амортизация, тоест по-ниска данъчна сметка за онези компании, които инвестират в нови машини и технологии. 

"Заедно с това облекчения и за тези, които наемат хора и са едновременно с това в светлата част на икономиката. Така всяко данъчно намаление да помага на бизнеса, който плаща данъци и спазва законите, наема хората легално. Трябва да бъдат пренасочени всички антикризисни мерки от това просто да се дават пари на калпак или да се компенсират някакви загуби, през различни пакети от програми към тези, които създават работни места", каза още Лъчезар Богданов.