МС предлага увеличение на акциза за цигарите от началото на март


Министерският съвет предлага увеличение на акциза за цигарите и тютюневите изделия от началото на март следващата година.

От гражданската коалиция "Без тютюнев дим" са категорични, че освен повече приходи в бюджета, мярката се налага, за да се ограничи употребата на тютюн и припомнят, че страната ни е сред водещите по тютюнопушене и смъртност, причинена от него в света.

Промените в закона за акцизите и данъчните складове предвиждат да се въведе акцизен календар за период от четири години с начало 1 март 2023-та, с който да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и на останалите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари, съдържащи никотин.

От гражданската коалиция "Без тютюнев дим" съобщиха, че Министерството на финансите обмисля увеличение на налога с 5 на сто.

Процентът е коментиран по време на неформални срещи с експерти от ведомството, съобщи д-р Гергана Гешанова:

"Тяхното предложение е цените да поскъпнат с някъде около 20-30 стотинки, което е около 5%. Хората няма заради 20 стотинки да откажат да си купят цигари, а това е целта на акциза".

В момента България държи акцизите на минимума, който се допуска от европейското законодателство, но предстои преразглеждане на директивата, което може да определи по-високи стойности на акциза, съобщиха от гражданската организация. България гони близо 40% среден дял на пушачите при възрастното население, оглавява световната класация по смъртност от тютюнопушене и има най-ниско данъчно облагане на тютюневите издеиля. 20 000 души годишно умират поради причини, свързани с тютюнопушенето, а през последните 10 години употребата на цигари е нараснала с 43%.