Над половината от доставките на втечнен природен газ в Европа през януари са от САЩ


През януари 2022 г. повече от половината от общия внос на втечнен природен газ (LNG) в Европа се пада на САЩ на фона на високите цени на газа в европейските хъбове и затрудненията на Европа с доставките на природен газ. Това съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ.

Агенцията отбеляза, че износът на втечнен природен газ от САЩ за ЕС и Обединеното кралство е нараснал от 3,4 милиарда кубични фута на ден през ноември 2021 г. до 6,5 милиарда кубични фута (1 кубичен фут е равен на 0,028 кубични метра - бел. ред.) през януари 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ обяснява увеличението с трудностите при доставките на природен газ за Европа и забележимата разлика между цените на газа в САЩ и в европейските хъбове. Освен това увеличаването на доставките на втечнен природен газ от САЩ се дължи на ниските запаси от газ в подземните хранилища на Европа.

Според министерството, през 2021 г. най-големите износители на втечнен природен газ за ЕС и Обединеното кралство са били САЩ, Катар и Русия. На САЩ се падат 26% от доставките на втечнен природен газ, на Катар - 24%, а на Русия - 20%. Така на тези три държави се падат 70% от общия европейски внос на втечнен природен газ.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) газовите потоци от терминалите за втечнен природен газ в европейската газопреносна система през януари тази година са били най-високите за този месец от 2011 г. насам. Пристигналите количества втечнен природен газ от терминалите на 28 януари са 405 млн. куб. м, което е рекорд за тази дата и 2,2 пъти повече от средното за последните пет години.

По-рано Shell прогнозира в годишната си прогноза за пазара на втечнен природен газ, че през 2022 г. САЩ може да се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ в света. В края на 2021 г. САЩ са третият най-голям износител на втечнен природен газ в света. Лидер е Австралия, следвана от Катар на второ място, съобщава БГНЕС