Опасенията за руска инвазия в Украйна вдигат цената на петрола до нови 7-годишни върхове


Петролът поскъпва към нови най-високи ценови върхове от повече от седем години насам заради страхове, че евентуална руска инвазия в Украйна може да доведе до въвеждане на строги санкции от страна на САЩ и Европа, които пък биха нарушили износа на един от най-големите производители в света в момент, когато петролният пазар вече е доста затегнат по отношение на търсене и предлагане.

Фючърсите на петрол Брент поскъпват в началото на европейска търговия с 1,1% към 95,50 долара за барел, като по-рано през деня преодоляха за кратко нивото от 96 долара за барел, достигайки $ 96,16 - ново най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,3% към 94,30 долара за барел, като и те удариха при старта на търговията в понеделник нов 7-годишен връх от $ 94,94 за барел - най-високо ниво от септември 2014 г.

Катализатор за днешното поскъпване на петрола бяха коментарите от страна на САЩ за неизбежна атака на Русия спрямо Украйна "по всяко едно време". Русия може да нахлуе в Украйна по всяко едно време и може да създаде изненадващ претекст за атака, заявиха Съединените щати в неделя.

"Ако се случи подобно движение на руските войски, петролът Брент няма да има проблеми да поскъпен над 100 долара за барел", посочи анализаторът на OANDA Едуард Моя, цитиран от Ройтерс. "Цените на петрола ще останат изключително нестабилни и чувствителни по отношение на постъпващите последни информации относно ситуацията с Украйна", допълни той.

Геополитическото напрежение идва в момент, когато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК +", изпитват трудности да повишат съвместното производство въпреки ангажимента да увеличат добивите с нови 400 000 барела на ден и през месец март.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) разликата между реалното производството от страна на "ОПЕК +" и поставената от картела цел се е увеличила до 900 000 барела на ден през януари, докато според анализатори на банката JP Morgan тази разлика само в рамките на страните членки на ОПЕК е 1,2 милиона барела на ден.

"Отбелязваме признаци на напрежение в цялата петролна група: седем членове на ОПЕК-10 не успяха да изпълнят увеличението на квотите през месец януари, като най-големият недостиг беше показан от Ирак", отбелязаха от JP Morgan.

Американската банка добави, че т.нар. "супер-цикъл" е в разгара си, като "цените на петрола вероятно ще скочат до 125 долара за барел при увеличаване на рисковата премия относно свободния производствен капацитет".

Анализаторът на CMC Markets Тина Тенг пък каза, че резервният капацитет е ограничен и търсенето на петрол е изпреварило производствения растеж, тъй като икономиките се възстановяват от най-лошата част на коронавирусната пандемията. "Не би отнело много време цените да се повишат, въпреки че световните лидери бързат да помогнат за намаляване на нарастващото напрежение“, добави тя.

Инвеститорите също така наблюдават преговорите между САЩ и Иран за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което евентуално може да облекчи недостига в петролното предлагане. Високопоставен ирански служител по сигурността обаче сподели в понеделник, че напредъкът в преговорите става "по-труден".

В Съединените щати растящите цени на петрола насърчават енергийните фирми да увеличат производството, като миналата седмица те увеличиха с най-много от четири години насам действащите петролни платформи, показаха петъчни данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes, цитирани от БНР.