Путин се договори с Ердоган газовият хъб на Турция да се превърне в електронна платформа за търговия

Ролята на Турция като транзитна страна нараства

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че газовият хъб, по който той и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха да работят след разговори по-рано тази година, ще бъде създаден като "електронна платформа за търговия", предаде Анадолската агенция.

"Искам да поясня, че това не е нефт или съоръжение за съхранение на нефт, това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаването на електронна платформа за търговия", заяви Путин на брифинг в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че проектът за газов хъб не включва съхранение на голямо количество газ.

"Това е просто удобно място за организиране на такава електронна платформа за търговия, защото Турция се превърна в транзитна страна за Европа", каза Путин.

Руският президент добави, че ролята на Турция като транзитна страна нараства и подчерта, че всички страни ще се стремят да гарантират енергийната си сигурност, ако газовите връзки бъдат нарушени.

Той засегна и темата за бъдещите разговори с Ердоган, като уточни, че са се договорили да проведат телефонен разговор по-късно.

"По мое мнение се договорихме да разговаряме на 2 юли. Ще разговаряме и ще вземем решение", каза той.

Путин добави, че макар да са се договорили да проведат и разговори очи в очи, той и Ердоган все още не са решили за времето и мястото. "Или той ще дойде при нас, или аз ще отида при него, ще видим", каза Путин.

След среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул Ердоган обяви по-рано този месец, че Путин може да посети Турция през август. /БГНЕС