Росен Христов: Има политическо решение в Русия "Газпром" да не работи с нас

Не трябва да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив, казва още той

Росен Христов

Росен Христов

"Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия", казва в интервю за вестник "Капитал" служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Не трябва да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо подобно. Но ще се радвам да видя по-малко напрежение като цяло между двете страни. Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите. Междувременно осигуряваме разнообразни доставки от цял свят, които в крайна сметка от следващата година ще направят доставките от Русия ненужни. Ако успеем да направим всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция. И след осигуряване на слотовете, да договорим стабилни доставки на LNG от производител, не от посредници, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell. Това са надеждни компании, които произвеждат големи количества газ, така че можем да разчитаме на тях. Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия", казва още служебният министър.

"Знам всички негативни последици от връщането в "Газпром". Те могат да спрат подаването по каквато и да е причина - политическа или техническа. Има санкции, които могат да направят договора неизпълним. Разбира се, ние знаем това и отчитаме всички тези рискове. Но ако мога да получа този газ, който вече е договорен, на съответната цена, това ще помогне на целия микс", коментира той.

"Това, което искаме да направим, е да осигурим доставки на газ за страната. При най-добри условия и най-ниска цена. Българската икономика не може да се справи с такова високо ниво на инфлация, което имаме в момента. Имахме среща с най-големите синдикати, с всички професионални асоциации, представляващи голяма част от компаниите, които използват газ. Проведохме срещи с всички общини и те заявиха, че високите цени на газа ще направят техния бизнес или дейност невъзможна. Така че целта е да доставяме газ на най-ниската цена. Договорът, който в момента имаме с "Газпром", дава такава възможност. Ние проучваме успоредно с това всичко останало. И ние търсим източници на най-ниска цена, независимо дали става въпрос за "Газпром" или за други източници. Ако имам друг вариант за доставка на газ, ще го използвам и ние го използваме", обяснява Христов.

По думите му, "Газпром" е вторият най-евтин доставчик на природен газ след Азербайджан.