Ще отнеме месеци, преди Саудитска Арабия да възстанови петролното си производство

Ще бъдат необходими месеци, за да може Саудитска Арабия да възвърне цялостния си добив на петрол след ударите върху съоръженията на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два свои източника от компанията "Сауди Арамко".

Според единия от тях "положението все още е много лошо". Въпреки това не е изключено Риад да прибегне до наличните складови петролни запаси, за да може в краткосрочен план до удовлетворява търсенето на черно злато.

Тази сутрин за кратко суровият петрол поскъпна с близо 20%, но след това цената спадна малко, като към момента фючърсите на петрола брент и американския лек суров петрол нараства в рамките на деня с около 10%. Много анализатори очакват дългосрочно поскъпване на черното злато, като не е изключено да се достигне и психологическата граница от сто долара за барел.

Междувременно Съединените щати и Русия изразиха готовност да използват стратегическите си резерви, за да осигурят петрол за пазар.

Саудитска Арабия също така е обезпокоена, че другите петролни производители "ще реагират прекомерно" на спада на производството, причинен от атаки на дронове върху съоръженията на "Саудит Арамко", съобщи "Уолстрийт джърнъл". Смята се, че кралството е казало на другите производители, че загубата на текущия производствен капацитет може да бъде компенсирана от съществуващите складови запаси.

По-рано от ОПЕК заявиха, че не планират да проведат спешна среща заради атаките на дронове срещу "Саудит Арамко", които причиниха намаляват производството на Саудитска Арабия с 50%, а на световните петролни доставки - с около 5%.

Русия, Съединените щати и Обединеното кралство пък заявиха, че са готови да работят съвместно с Международната агенция по енергетика (IEA), за да компенсират негативното въздействие на петролната криза в Саудитска Арабия.

Според "Уолстрийт джърнъл" саудитските власти обмислят да забавят и дългоочакваното първоначално публично предлагане на акциите на петролния гигант "Саудит Арамко" (IPO).

Според източници, запознати с въпроса, саудитските управляващи сега искат да преценят мащаба на щетите по съоръженията на "Арамко" и колко време ще отнеме, за да ги отстранят и да се върнат към цялостното производство, преди акциите на компанията да бъдат листвани на борсата и да станат публични.

Компанията Aramco трябваше да бъде листвана на Саудитската фондова борса, известна също като  Tadawul, през ноември тази година и тя се подготвяше за излизане на международните борси през 2020-а година. Компанията, която беше оценена на около 2 трлн. долара преди атаката с дронове, вече обяви партньорството си за планираното IPO с американските банки JPMorgan Chase и Goldman Sachs.