Цената на природния газ ще стане ясна на 1 май

"Предложеното увеличение на цените на природния газ за май с 8 на сто е прогнозно и отразява нивата на европейските борси отпреди две седмици. Окончателните разчети ще са ясни на първи май", каза по време на общественото обсъждане на цените изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

От думите му стана ясно, че през целия отоплителен сезон топлофикациите са купували газа на по-ниски цени от тези, по които енергийният регулатор е изчислил цените на парното и топлата вода:

"Осреднената продажна цена на "Булгаргаз" за периода 1-ви юли 2020-30 април 2021 г. е по-ниска от определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ, която се използва за определяне на цената на топлинната енергия. По наши изчисления, с малко над 12%. Тенденцията "Булгаргаз" да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май през следващите месеци. По нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари", заяви той.

Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение.