Гърция обяви война на незаконните строежи край плажовете си


Планира се нова система за откриване на незаконни постройки по гръцките плажове и предотвратяване на тяхното застрояване чрез обединяване на службите, натоварени с наблюдението на бреговата линия, въздушното заснемане и изкуствения интелект.

Планът беше обявен пред вестник „Катимерини“ от министър Акис Скерцос, който заяви, че системата ще бъде свързана с тази за разрешителните за строеж, за да може незабавно да се идентифицират новите незаконни постройки и да се задейства коригиращ механизъм.

Като изтъкна решимостта на правителството да се справи с незаконните постройки по плажовете, Скерцос заяви: "Тези, които си мислеха, че могат да заблудят държавата, останаха затворени това лято на Миконос".

Според него едно от основните предизвикателства е ограничаването на неконтролираното свръхзастрояване с цел туризъм и увреждането на уникалното природно богатство на Гърция.

"Ако допуснем алчно и разрушително посегателство върху общественото пространство и природната среда, това ще е все едно да се простреляме в крака", каза той.

Позовавайки се на ситуацията в Миконос, с която той лично се е занимавал, министърът заяви, че за да се постигне резултат, трябва да има координация между седем различни министерства и съответната децентрализирана местна администрация.

"Тази фрагментация води до слаба държава и очевидно е в полза на всички, които искат да се възползват от бюрократичните пропуски и прехвърлянето на припокриващи се отговорности. Сега обаче всички пропуски са установени и ще бъдат отстранени", каза той, като отбеляза, че правителството си е поставило за основна цел на реформите завършването на градското планиране чрез програмата за градски реформи до юни 2025 г.

"Новият план за градско планиране ще изяснява рамката, както и ще дава решения относно разрешеното използване на земята, строителството, инвестициите, незаконното и извънплановото строителство, границите на населените места, справянето с природните бедствия, устойчивата мобилност и опазването на природната и културната среда. Тя ще се тълкува от всички по един и същи начин, без да се допускат погрешни тълкувания", подчерта той.

"Обмисляме също така възможността за задължителна проверка от инспектор по незаконното строителство на редовни интервали от време, в постройки, където се извършва стопанска дейност, особено в островните райони и по крайбрежието, и последващо издаване на сертификат за контрол на строителството", добави Скерцос, цитиран от БГНЕС