Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони, цитиран от БНР.

Починалите за седмица са 21 души.

От клиничната лаборатория на университета в Солун информират, че в последната седмица са отчетени 66% повече носители на вируса при анализ на отходните води.

Много е силна активността в Солун на варианта "Флирт" на коронавируса.

Лекарите приканват туристите при симптоми, които приличат на сезонния грип, да се тестват и за Covid-19,за да избегнат по-тежка форма на болестта.

Бързи тестове могат да се направят във всяка аптека. Да се носят маски на обществени места препоръчват гръцките лекари.

Преди дни от от Ситуационния център на българското Министерство на външните работи съобщиха, че в Гърция се наблюдава осезаемо увеличение на случаите на заболели от COVID-19, а препоръките към българските граждани бяха стриктно да се спазват превантивните и хигиенни мерки в страната.

Икономистът проф. Йоаким Каламарис заяви в ефира на bTV, че е учуден от съобщенията на българското външно министерство за увеличените случаи на COVID-19 в Гърция.

"Официално Гърция не е декларирала нещо такова. Не е нужно да крие. Няма увеличени случаи на COVID-19. Това е хибриден процес", заяви професор Каламарис.