Люба Батембергска: Забраната за строителство по морето трябва да е поне 1 км от брега

Люба Батембергска от инициативата "Да спасим Карадере" коментира предложения законопроект за изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"Цели се наистина спиране на застрояването, но същевременно е факт, специално в случаите на Карадере и Иракли, ще бъде по скоро отприщване на застрояването след това, след тези 500 метра. Според мен има голям шанс да получим един зелен санитарен коридор, зад който да се окажем с бетонно гето". Това коментира в интервю по БНР Люба Батембергска от инициативата "Да спасим Карадере". Темата на разговора беше предложения законопроект за изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"От години продължава да има един и същи проблем, който е липса на спазване на законите. Повечето от земите по Черноморието, не само Карадере и Иракли, но и други части на северното Черноморие, се водят урбанизирани. Но тяхното предназначение отдавна е изтекло. По закон в момента горите трябва да станат отново гори, каквито са, слънчогледовите ниви и лозята трябва да бъдат земеделски земи. Ако те са отразени по този начин, няма да има опасност от застрояване, но тъй като това не е направено, на практика 500-те метра, предвидени в момента, няма да са достатъчни, за да се опазят незастроените местности по морето, освен това се налага да ги има", обясни тя.

Според нея за да има ефект и да бъдат запазени незастроените места по морето, забраната за строителство би трябвало да обхваща или Зона Б или поне 1 км от морето. Добре е да се разшири и защитата и към северното Черноморие, смята Батембергска.

Според нея има достатъчна гражданска енергия. Въпросът е дали има достатъчно чуваемост и воля от страна на депутатите, отбеляза тя. По думите й едно от решенията, които би могло да се приложи, е мораториум за строителство зад незастроените места в рамките на 2 години, докато има някаква систематизирана държавна политика:

"Трябва прецизиране на текстовете, трябва увеличаване на забраната за строителство. Ако искаме да запазим по-голяма част от Черноморието, трябва да се разширят и плажовете за природосъобразен туризъм. Ако не сме готови в момента за цялостно решение как да запазим тези местности, е необходим мораториум, докато се направи".