Непоносимите горещини в Южна Европа променят туристическите навици?

Наблюдава се скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България


Горещините в Южна Европа може да доведат до трайна промяна в туристическите навици, като повечето туристи избират по-хладни дестинации или отиват на почивка през пролетта или есента, за да избегнат екстремните горещини, прогнозират туристически организации и експерти.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморието през периода юни-ноември, вече е намалял с 10% спрямо миналата година. Междувременно се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

7,6% от пътуващите в момента смятат екстремните метеорологични условия са основен проблем за ваканциите между юни и ноември. Търсенето на пътувания скочи отново това лято, след като туристите бяха ограничени в продължение на години от рестрикциите, наложени заради пандемията. По думите на компании от туристическия сектор жегите все още не са довели до много отменени резервации.

Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г. Това поражда опасения от повторение на миналогодишния сценарий със смъртните случаи, причинени от жегата.

Туристи в Рим разказват пред Ройтерс, че биха помислили добре преди да резервират пътуване до там отново през юли, тъй като в момента се опитват да се охлаждат и да намерят климатизирани места за почивка.

Това са лоши новини за икономиката на Италия, която разчита значително на големия летен трафик от посетители. Италианското министерство на околната среда тази година предупреди в доклад, че чуждестранните туристи в бъдеще ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации.

В Гърция, където пристигащите от чужбина посетители са се увеличили с 87,5% на годишна база между януари и март, пренаселеността през лятото измъчва горещите туристически точки като остров Миконос. Властите в Гърция затвориха Акропола в Атина през най-горещата част от деня в петък, за да опазят туристите.

В Испания голямото търсене на почивки се очаква в крайбрежните дестинации в северната част на страната и по туристическите острови, където летните температури обикновено са по-ниски, гласи доклад на националната туристическа асоциация Exceltur, цитиран от Bgonair.