Опасения от транспортен хаос в Европа през лятото: Очакват се над 25 млн. пътувания


Във Великобритания бяха отправени предупреждения за предстоящ летен транспортен хаос в Европа на фона на очакванията, че британците ще извършат над 25 млн. пътувания към по принцип натоварени европейски дестинации.

Вестник „Таймс“ цитира “Юроконтрол“ – организацията, която отговаря за управлението на въздушния трафик в Европа, според която се очаква голямо претоварване на трафика до дестинации като Реймс и Марсилия във Франция, Атина, Будапеща, Лондон, Барселона, Брюксел, Никозия, Варшава и Загреб в пиково време, особено в петъците и уикендите от сега до септември.

Това претоварване може да доведе до закъснения на полети, тъй като самолетите вероятно ще бъдат принудени да летят по по-дълги трасета, за да избегнат претоварените зони.

“Юроконтрол“ изчислява, че през следващите 8 седмици над Европа ще се извършват средно по 33 000 полети дневно.

Това е с 8% повече за същия период миналата година. Генералният директор на "Юроконтрол" Раул Медина е заявил, че летенето това лято крие повече предизвикателства, тъй като е ограничено въздушното пространство, заради войната в Украйна и „свързаните с това военни нужди“.

Шефът на „Райънеър“ Майкъл О’Лиъри пък предупреди, че стачките на служителите от френския въздушен контрол са най-голямата заплаха за полетите до френски и испански дестинации.