Полина Карастоянова: Готови сме с два сценария за откриване на летния сезон

Здравният паспорт е здравен Шенген, което в разрез с европейското и международно право

Полина Карастоянова

Полина Карастоянова

Поставили сме си два въпроса, на които трябва да отговорим. Първият е да определим времева рамка на постепенно отваряне на сезона и връщане към нормални дейности в сферата на туризма. Това коментира в студиото на Нова ТВ Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Сдружение Национален борд по туризъм.

Тя изтъкна, че работят по два плана това да се случи, като засега те се придържат към втория план – да се нормализира нашият живот в условията на коронавируса, а не това да се случи след като бъде овладяна пандемията от Covid-19.

Нашият план е в два варианта. Имаме готовност да отворим летния сезон или на 15 юни, или 1 юли, когато е по-реалистично, посочи Карастоянова.

Тя коментира и втория важен въпрос за туризма - да се изработи единен проток от правила, които включват здравно-санитарни изисквания, на които да отговарят хотелите, за да добият нашите клиенти и потребители чувство за комфорт, сигурност и безопасност. 

Карастоянова е категорична, че този протокол не предвижда необходимост от здравен паспорт – това е неработеща мярка, това е един здравен Шенген, такава е и позицията на СЗО, защото той няма легитимност според европейското и международното право.

По думите й отпадането на визовия режим за руски и турски туристи е целесъобразно, защото това са два ключови туристически пазари за България, от които ние в тази ситуация е добре да се възползваме.