Владислав Горанов: Приходите са надценени, дефицитът ще е 5% и край на еврозоната

Владислав Горанов

Владислав Горанов

"Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът ще е 5% и край на еврозоната", прогнозира пред бТВ бившият министър на финансите Владислав Горанов по повод предложените параметри на бюджета от финансовия министър Асен Василев и условията на ГЕРБ, за да го подкрепят.

"Няма механизъм, по който да са сме сигурни, че ще съберем 2,4 млрд., които са заложени като приходи от таксата върху преноса на руския газ през България. Имаме една фикция, която не е сигурно дали ще постъпи. Ако тези приходи не постъпят в бюджета, те трябва да бъдат причислени към разходите", заяви Горанов.

"В същото време в проекта имаме сумарен дефицит за следващите 3 г. от 25 млрд. Това са големи числа, които могат да се отразят по неблагоприятен начин на обикновения човек. Ние задлъжняваме. Ако гледаме началото на 2023 г., имаме по-голям дълг, който носи и лихви, които ще се увеличат до 2,6 млрд.
Ако се сравняваме с други държави в ЕС по дълг като процент от БВП, сме на прилично ниво. Но това не е заслуга на Асен Василев, а е в резултат на действията на предишните правителства. Това не дава право на Асен Василев да задължи с толкова много за толкова кратко време българското общество. Когато си с ниска легитимност от гледна точка на представителност, трябва да си по-предпазлив в ангажиментите, които поемаш от името на обществото. Трябва да управляваш правилно и предпазливо. Ако си с ниска легитимност, нямаш право да задължаваш две поколения напред. По този начин ти не си честен и със своите политически партньори", коментира бившият министър на финансите.

"Основният въпрос е, че изпуснахме едно от малкото достижения в икономическата ни политика през годините – консервативна фискална политика. Основен момент в това може би е политическата криза през последните години, в която всеки наддаваше. Ако Асен Василев има тактика да вкара другите партии като лошите, а той да е добрият, трябва да са много инфантилни, за да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в капана му, ще е провал на политическата система. Ако политиците се опитат да изземат функцията на финансовия министър и да направят бюджета, това ще е катастрофа. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите", подчерта Горанов.