​Кризата в КТБ блокира дружество на Иво Прокопиев

Медийният и финансов бос имал сметки в банката на опонента си

Ръководството на “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД, свързано с бизнесмена Иво Прокопиев обяви, че спира временно продажбата и обратното изкупуване на дялове на Договорен фонд „Алфа Ликвидни Средства“. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството.

Според ръководството на дружеството причината е на основание чл. 22, ал. 1, т. 1., във връзка с решение на БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор във връзка с изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции от страна на банката.

Така става ясно, че дружество на Иво Прокопиев, чиито издания "Капитал" и "Дневник" нашумяха с поредица от критични материали срещу далавери на КТБ и мажоритарния собственик Цветан Василев, всъщност е държало немалка сума пари именно в тази банка.

Собственик на дружеството “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД е "Финансия груп" АД, чийто собственик пък е "Алфа финанс холдинг", контролирано от Прокопиев.

От засегнатото дружество посочват, че спирането на обратното изкупуване е за периода от 20.06.2014 г. до изваждането на банката от процедурата по особен надзор от страна на БНБ, но не повече от три месеца. Датата, на която ще бъде възобновено приемането на поръчки за обратно изкупуване и продажба на дялове на Фонда ще бъде обявена предварително на интернет страницата на Фонда, се казва още в съобщението.