Харчим с 500 млн. лв. повече по празниците спрямо миналата година

Ще дадем 2 млрд. лв. около Коледа и Нова година

"Миналата година сме похарчили 1,5 млрд. лв. по празниците, а тази се очакват парите, които ще отделим, да бъдат близо 2 млрд. лв. Това изобщо не е малко, като последните дни преди Коледа и Нова година на ден се харчат по 250-300 млн. лева за подаръци за посрещане на празниците". Това коментира финансистът Стойне Василев пред БНТ.

"Трябват ни 10 минути, за да си направим финансова равносметка на това, колко пари сме изхарчили, колко ни остават и как да разпределим наличните, за да не се стигне до тежки финансови положения. За да си спестим тревогите през януари, можем да планираме всички коледни и новогодишни празници.За хората с по-ниски доходи е още по-важно да харчат разумно по празниците. Ние така сме свикнали, че цяла година се стискаме и по празниците или на почивка сe отпускаме финансово", каза още Василев.

"От тези 2 млрд. лв., които споменах, около 20% ще дойдат от бързи кредити, потребителски кредити и кредитни карти. Очаква се сумата от тях да е 400 млн. лв. Хората, които не могат да си позволят, прибягват до тегленето на кредити", каза още специалистът.

Стойне Василев съветва да прибягваме до бързи кредити само в краен случай. На първо място да се обърнем към приятели за заем, ако това не е възможно - да се обърнем към банкова институция. Най-добрият вариант е оувърдрафт към нашата заплата, защото той може да се погаси веднага със следващата ни заплата и да не е нужно разпределение по вноски за период от време.