Владимир Каролев: Има ресурс да бъде намалено ДДС-то за всички стоки

Диференцираното ДДС е див популизъм, смята икономистът

Владимир Каролев

Владимир Каролев

Диференцираното ДДС е див популизъм. Това ще доведе до измами - до криене на данъци и по-малко пари в държавния бюджет. Тази позиция изрази в студиото на Нова ТВ икономистът Владимир Каролев.

Според него при сваляне на ставката за хляба на 5%, това едва ли ще намали цената за потребителите. По-скоро така ще се вдигне печалбата за производителите.

България има една от най-добрите данъчни системи. Но бих предложил да се намали ДДС-то за всички стоки - например и за водата, и за тока. Напълно възможно е, има ресурс това да се случи. Защото бюджетът ни вече е на излишък, такива са тенденициите и през следващите години. Бих поел риска да се намали на 19% ДДС, а след това и на 18%, посочи Каролев.

На противоположна позиция е финансовият експерт Мика Зайков.

Въпросът за диференцираната ставка го поставяме от 2015 година. Непрекъснато внасяме предложение за намаляване на ДДС за някои стоки, сред които хляба, посочи тя.

Зайкова определи като пълна заблуда, че ЕК върви към единна ставка.

Тя излезе със специално разрешение - да има четири ставки, като едната е по-ниска от 5% и една нулева ставка. Тя се произнесе, че това е продуктивно, подчерта Зайкова.