Фирма, оперирала с руски капитали, превърнала морски комплекс в "призрачен град"

Днес никой от бившeто управление на община Царево не желае да говори за „Коста дел Кроко”

„Призрачният град” на българското Черноморие - така е известен изоставеният строеж на комплекс „Коста дел Кроко” край Царево.

Репортаж на Нова ТВ показаха бетонните останки, в които са погребани милиони левове на бъдещи собственици на имоти край морето, както и мечтите на собствениците на земята, които нито ще получат печалба от нея, нито могат да я използват. Строителството на комплекса “Коста дел Кроко“ започва през 2007 година. Комплексът има размерите на един малък град, тъй като капацитетът му е за 2500 души. В него е планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница и др., с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв.м.

Инвеститор е фирмата, опериращата с руски капитали "Лаудис Холдинг Груп", която обещава да вложи в комплекса над 60 млн. евро. Тя изкупува срещу обезщетение частни имоти на 6-7 собственици. Анна Иванова е една от излъганите. "През 2006 година сключихме договор с фирма, като предоставихме на фирмата наши земи срещу обезщетение. Фирмата се казваше "Лаудис Билдинг". С тази фирма сключихме договор за застрояване с отстъпено право", каза пред камерата на Нова телевизия тя. Само Иванова има да получава 10 апартамента, а нейният род общо 40. По думите й част от апартаментите са изкупени „на зелено“ от чужди граждани, като цената на квадратния метър надхвърляла 1500 евро.

Днес никой от бившeто управление на община Царево не желае да говори за обекта. Бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов, по време на чието управление е издадено строителното разрешение и е започнал строежът, отказа да застане пред камерата ни. В телефонен разговор той си припомни, че инвеститорът е бил поел ангажимент да изгради тук нов водоем, както и модерна инфраструктура - ВиК и електропреносна мрежа.

По план проектът трябва да бъде завършен през 2009 г., но тогава строителството спира и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град. Години по-късно представители на фирмата-инвеститор подавали документи за обновяване на строителните разрешения, си спомня един от заместник-кметовете по строителство в община Царево.

"И от тогава никакво движение, освен, че поне аз докато бях в общинската администрация, един път бяха презаверени сторителните разрешителни за обекта. И от тогава никакво развитие. Доколкото чувам и разбирам от различни източници е на публична продан една част от него. На няколко пъти е разбиван на по-малки и по-малки обекти да се продаде. Не съм сигурен какво се е случило", каза инж. Станислав Добрев - бивш зам.-кмет на община Царево.

Анна и останалите собственици на наследствени земи, които ги предоставили на инвеститора с надеждата да получат апартаменти, от които да печелят също нямат информация. "Правихме, да, постъпления сме правили до толкова, доколкото имахме възможност да влезем във връзка с тази фирма и или с нейни представители. Много бяха така уклончиви отговорите, които получавахме до известно време. Сега вече въобще не можем да влезем във връзка с никого и нямаме никаква информация. Знаем само, че обекта, селището се дава, е дадено на съдия-изпълнител. Насрочени са търгове, но на тези търгове, доколкото знаем ние, така като информация няма желаещи да откупят имота", заяви Иванова.

Местните често се сещат за несбъднатия луксозен комплекс, който от десет години всички наричат „призрачният град“. Залезът на "Коста дел Кроко" настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор. Тогавашният собственик на "Лаудис" Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност. Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол.

Собствениците не могат нито да продадат земята си, нито да я ползват. "Това е големият проблем. Ние нищо не можем да направим. Тук са инвестирани страшно много средства. Няма как да да го довършим този обект. Това е невъзможно. От друга страна, не можем да си изискаме и земята обратно, т.е. можем, но трябва тези сгради да ги няма. Ние, за наша сметка да се събори всичко, което е застроено до този момент. Отделно парцелът е обединен вече, за да може всеки от нас да си получи земята обратно ще трябва да се направят процедури за подялба между нас - собствениците и попадаме в един,просто омагьосан кръг", каза Анна Иванова.

А хората в Царево смятат, че комплексът трябва да бъде завършен. "Лично за мен би било добре на фона на сегашното състояние на комплекса да бъде довършен. Аз така си мисля, защото малко или много вече цялата територия е  разбутана. Природата донякъде е унищожена. По-добре да бъде довършено и все пак да има някаква реализация и по-добре да се намери инвеститор, който да довърши започнатото, отколкото да се отнемат нови и нови територии от природата и да се правят урбанизирани. Би докарало много ръка в нашия град и би повишило стандарта", заяви инж. Станислав Добрев- бивш зам кмет община Царево.