В. Каролев: Идеите за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата са популистки и вредни

Владимир Каролев

Владимир Каролев

"Идеите за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата са популистки и вредни", заяви пред радио „Фокус“ икономистът Владимир Каролев.

Според Владимир Каролев ако данък добавена стойност на хляба се намали от 20 на 5 процента, спестяванията ще бъдат около 1,5 лева на месец на човек, тъй като според статистиката средно на година българинът потребява 84 хляба.

„Като добавим прясното, киселото мляко и лекарствата, сметката става 9 лева на месец. Ако се намали ДДС-то от 20 на 5 процента за хляб, кисело, прясно мляко и лекарство, спестяванията са много малко и дори не се знае дали ще има спестявания“, обясни икономистът. По думите му обикновено увеличението на данъка на дадена стока или услуга не се отразява в цената и обратното – при намаление, то не се отразява изцяло в намалена цена. Владимир Каролев припомни, че цената зависи от търсенето и предлагането на пазара.

Според него данък добавена стойност може да бъде намален за определена стока и това да не доведе до намаление на цената на продукта. Владимир Каролев допълни, че ако се диференцира данъкът за определена стока, ще бъдат намалени приходите в бюджета, а това трябва да бъде компенсирано по някакъв начин. Една от възможностите е с увеличаване на друг вид данъци.