Илиана Раева: Постигнахме програмата максимум, момичетата показват огромен потенциал

България спечели златото и в индивидуалното класиране, и при ансамблите

Илиана Раева

Илиана Раева

"Направихме програма максимум, спечелихме титлата и в индивидуалното, и в ансамбъла, след една много равностойна битка вчера и днес, за което съм много щастлива и благодаря на момичетата и техните екипи." Това заяви Илиана Раева, след като България спечели титлата в многобоя в индивидуалната надпревара и при ансамблите на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Стилияна Николова завоюва първото място в индивидуалната дисциплина в събота следобед, след което титла грабна и ансамбълът ни.

"Все още допускаме грешки, както и съперниците ни, но го отдавам на това, че ние направихме много сложни композиции, което ни дава сериозен аванс. В съчетанията на България има огромна динамика, едно страхотно темпо, в което играят момичетата, изисква изключителна концентрация, за да можеш да направиш абсолютно всичките си елементи. Тази година заложихме на много трудност, много артистичност, музикалност, точно това, което изисква новият правилник. Моето мнение като специалист е, че българските композиции много се отличават, и при индивидуалното, и при ансамбъла. Съжалявам, че ансамбълът все още не може да покаже съчетанието си с обръчи." - коментира Раева след успеха.

Тя похвали Ева Брезалиева, която замести Боряна Калейн в индивидуалната дисциплина и завърши на шесто място в многобоя: "Казах ѝ, че тя е единствената състезателка, която с едно изиграно съчетание от четири е на шесто място. Ева е много мащабен, много интересен състезател, който страшно много се харесва на и публиката, и на съдиите. Ева не беше подготвена психически, че ще участва на Световната купа, тя няма този стаж зад гърба си, липсват и състезания, което се видя. Тя е в много добра форма и тренираше страхотно, но липсата на състезания оказаха голямо влияние, за да допусне толкова много грешки. В същото време тя показа своя огромен потенциал. На едно изиграно съчетание, тя взе най-високата оценка на бухалки. Ако Ева изиграе както трябва съчетанията си, в което не се съмнявам, тя също ще бъде претендент за медали. Нашите момичета показват огромен потенциал."

Относно контузията на Калейн, Раева разкри: "Боряна все още си почива, изглежда прекрасно. Боряна има травма на ставата, направихме и снимки, може би ще направим и магнитен резонанс, за да знаем дали ще трябва още да почива, защото тя в момента казва, че има много силни болки, без да тренира. Така ще преценим след това какво ще правим". /БГНЕС