Илия Лингорски: На финалната права сме по пътя към еврозоната

След приемането на еврото в Хърватия има ръст на Брутния вътрешен продукт с 2.8% и спад на инфлацията от 10 на 8%

Илия Лингорски

Илия Лингорски

Страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната. Около това мнение се обединиха участниците в дискусионния форум "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

България много отдавна е взела стратегическото решение да се присъедини към Еврозоната. Това заяви Владимир Данаилов, член на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива. “Мисията на Съюза е да спомогне за гладка подготовка и информираност на бизнеса по пътя към Еврозоната, да бъде партньор на държавата с инициативите, които следват, заедно с партньорите ни от Хърватия и Румъния”, коментира Данаилов.

“Ние не сме в началото на пътя, ние сме на финалната права и сме на важна и може би най-трудната част от този път чрез присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз и българския лев към Европейския валутен механизъм”. Това заяви Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ по време на форума, посветен на предимствата за бизнеса и икономиката от приемането на еврото.

“България ще трябва да подготви най-вече банковото си звено за успешното преминаване към еврото. Процесът е много сложен и трябва да сте наясно с това. Не е нито бърз, нито лесен”, заяви Мислав Бъркич, старши съветник в дирекция „Европейски отношения“ на Хърватска национална банка. Той добави, че има съществени предизвикателства и бизнесите трябва да отговорят на определени изисквания. Като пример посочи, че банкоматите трябва да преминат към разплащания в евро, заемите и депозитите трябва да се превалутират.

“Комуникацията е основният инструмент за успешно присъединяване към еврозоната, но е много важно държавата да има адекватни послания както към бизнеса, така и към гражданите”, сподели Давор Мажетич, президент на Съюза на хърватските работодатели. Първите месец и половина след приемането на еврото бяха трудни, но сега вече няма съмнения в бизнеса дали това е било правилната стъпка - даже напротив, допълни Мажетич.

След въвеждането на еврото в Хърватия - от началото на годината до края на първото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,8 % и е един от най-високите в Европа и целия ЕС. Съобщи Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в Хърватия. И даде Хърватия за пример като държава, постигнала най-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз.

Експертите, присъстващи на форума, се обединиха и около тезата, че за да може страната ни да премине успешно към еврото е нужна политическа стабилност и последователност.

“Сега не е моментът да си "играем" с еврозоната. Не е моментът да си казваме - добре, може би след пет години ще влезем там. Същото е и по отношение на Шенген и визовите ограничения със САЩ. Няма време за фрустрация, за емоции и за гняв, имаме нужда от това да си сътрудничим и партнираме”, категоричен беше Дан Шомон – бизнес и политически консултант, ръководил кампанията на президента Барак Обама. Той добави, че Румъния и България се намират в един от най-критичните моменти и всички политици трябва да мислят и работят за бъдещето на двете страни.

В дискусионния форум: "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), участие взеха още: Кристина Йонеску – директор на Дирекция „Стратегии, програми и проекти“ на Румънската камара за търговия и индустрия, Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет на РБългария, представители на парламентарно представените партии, представители на бизнеса. Водещ на събитието беше политологът доц. Стойчо Стойчев.