Йотова учудена как Денков се е съгласил да стане кандидат-премиер

"Нямам очаквания към втория мандат и дори се учудвам защо акад. Денков се е съгласил да бъде кандидат за премиер. Не виждам никакъв ентусиазъм. Дори когато човек постъпва на нова работа има повече амбиции". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Никак няма да е лесно на ГЕРБ да излезе от изолацията, след като не беше подкрепен безспорен авторитет, когото предложиха. ДПС не беше доволно от проектокабинета на проф. Николай Габровски. Президентът даде достатъчно време за разговори между партиите. При предишния кабинет, в който имаше коалиция, имаше очаквания за редовно правителство. Може пък акад. Денков да ни изненада", каза още Йотова.

"Третият мандат е политически, която и партия да го получи. Отговорността ще е на мандатоносителя. Нека да видим първо обаче какво ще предложи "Продължаваме промяната". Тогава ще се види дали има шанс за съставяне на правителството. Надявам се от ПП да са си взели поука от предишното управление. Много е хубаво е, когато спечелиш Световното първенство, но по-сладко е, ако успееш да запазиш титлата. За това трябва нещо повече - екип, общност и вътрешна алхимия. ПП трябва да предложи нещо по-различно, а не феодално разпределение на политическите сили. Повечето от тях предлагат правилни решения, които не са различни. Никой обаче не казва как си представя България след една година. Истинското лидерство е да предложиш своята картина и да убедиш останалите, че си прав. Ако тръгнеш да правиш компромиси, то това вече не е управление. Ние нищо не сме счупили, защото има служебен кабинет, който пази българската конституция", коментира вицепрезидентът. 

Тя е недоволна от думите на Росен Плевнелиев, който говори срещу служебния кабинет и сравнява страната при управлението на Радев с бананова република. Йотова допълни, че в друга държава, при подобни изказвания, историята щяла да го изключи.