Илон Мъск отсвири Тръмп, отрече да дарява по $ 45 мил. на месец за кампанията му

Изявленията на милиардера идват малко, след като Байдан се оттегли от надпреварата за президентския пост

Илон Мъск

Илон Мъск

Основателят на Tesla отрече информацията, която се появи миналата седмица, че планира да дарява по 45 млн. долара на месец на Super Pac, която се фокусира върху преизбирането на Тръмп, съобщи „Гардиън“.

На 23 юли Мъск се появи в предаването на Джордан Питърсън, където обяви, че твърдението „просто не е вярно“. „Няма да дарявам по 45 млн. долара на Тръмп“, каза той.

„Сега това, което направих, е, че създадох Pac или Super Pac или както искате да го наречете“. „Казва се America Pac“, допълни той.

Super Pacs, съкращение от Political Action Committees (Комитети за политическо действие), са независими политически организации, на които дарители могат да дават неограничена сума пари. За разлика от даренията за физически лица или за организации, които са ограничени.

Мъск отговори на видеоклип от интервюто в X, като написа „Да“, и на друг туит, в който се споменава информацията, с думите: „Да, това е нелепо. Правя някои дарения за America Pac, но на много по-ниско ниво, а основните ценности на Pac за подкрепа на меритокрацията и индивидуалната свобода. Републиканците са предимно, но не изцяло, на страната на демокрацията и свободата“.

Опровержението идва дни след като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, подкрепяйки своя вицепрезидент Камала Харис. Тя вече има достатъчно делегати, за да може да бъде избрана за кандидат на демократите през август.

В Super Pac работят бивши сътрудници на президентската кампания на губернатора от Флорида Рон ДеСантис. „Super Pac придоби мистериозен характер в орбитата на Тръмп, като другите външни групи до голяма степен са в неведение за плановете му“, съобщи Таймс.

Но сътрудниците, Дженерала Пек, която първоначално ръководеше кампанията на ДеСантис, и Фил Кокс, бивш ръководител на Асоциацията на републиканските губернатори“, „могат да помогнат за легитимирането ѝ в рамките на републиканския естаблишмънт, тъй като тя се стреми да се превърне в една от водещите групи в полза на г-н Тръмп“.

„Намерението е да се популяризират принципите, които направиха Америка велика на първо място“, заяви Мъск в предаването на Питърсън. „Не бих казал, че съм за МАГА например“, добави той, визирайки лозунга на Тръмп. „Смятам, че Америка е велика. Аз съм по-скоро М-А-Г, да направим Америка по-велика“.

Мъск не уточни каква сума смята да дари на Pac.

America Pac вече е подкрепена от някои от приятелите и съюзниците на Мъск в света на технологиите, съобщава „Таймс“, включително Джо Лонсдейл, който е съосновател на софтуерната компания Palantir заедно с Питър Тийл, основен политически донор на новоназначения кандидат за вицепрезидент на Тръмп, сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

Близнаците Уинкълвос, предприемачи в сферата на криптовалутите, които нападнаха Джо Байдън, че води това, което те нарекоха война срещу криптовалутите чрез регулиране, също са допринесли за усилията, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. През юни те приветстваха Тръмп като „про-биткоин, про-крипто, про-бизнес“./ БГНЕС