Йохансон: Искаме от Съвета точна дата за влизане в Шенген на България и Румъния по суша

Предою определи Калин Стоянов като „много добър министър“

Калин Стоянов, Илва Йохансон и Каталин Предою, снимка: БГНЕС

Калин Стоянов, Илва Йохансон и Каталин Предою, снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-премиерът и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою подписаха двустранен Протокол за изменение на Споразумението между правителствата на България и Румъния. Документът се отнася за трансграничното полицейско сътрудничество по наказателни производства.

Двамата вътрешни министри проведоха и среща с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

„Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство“, каза българският министър на вътрешните работи и подчерта, че това е изключително важна стъпка и за двете държави, за която са работили последователно и съвместно от самото си присъединяване към ЕС.

Стоянов се обърна към европейския комисар Йохансон с благодарност за нейната отдаденост към тази кауза, оценката и доверието, както и за подкрепата на ЕК за членството на България в Шенген. Той отбеляза, че България и Румъния са отличен пример за добросъседство.

„Българските и румънските граждани и бизнес заслужават да се ползват от пълния обем права при свободното движение. От 31 март това е факт за въздушни и морски граници.“ - заяви българският вътрешен министър, като добави, че съвместно двете държави продължават да работят за отпадането и по суша до края на тази календарна година.

Стоянов увери, че МВР ще продължи да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници, за които отговаря България.

Каталин Предою определи Калин Стоянов като „много добър министър“.

„Шенген не е само двустранен въпрос между България и Румъния. Това е един европейски проект. Миналата година беше постигнато наистина важно решение. Трябва да продължим тези стъпки и през 2024 г.“ - каза Предою, като допълни, че работата, свързана с борбата с организираната престъпност и нелегалната миграцията трябва да продължи.

От своя страна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че не е доволна и очаква пълното присъединяване на двете страни към Шенген и по сухопътните граници.

„Преди два дни Комисията прие годишния доклад за Шенген и за първи път ние отправихме препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници и това е един ангажимент на Белгийското председателство“, съобщи тя, като уточни, че темата ще се обсъди на Европейския съвет през юни.

Йохансон посочи, че България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат напълно правилата на Шенген. „Външните граници на ЕС се охраняват много добре. Виждам, че има много добро сътрудничество на България и Румъния с трети страни, например с Турция има много добро полицейско сътрудничество“, каза още тя.

По думите ѝ България и Румъния се справят по-добре от други държави-членки, благодарение на своите усилия, които определи като „внушителни“.

„За Комисията, а и за мен лично е изключително важно България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство и това да стане следващото решение на Съвета и докато все още аз съм на поста европейски комисар“, подчерта Йохансон.

Еврокомисарят по вътрешните работи коментира, че външните граници са много добре защитени. Ще има прехвърляне на служители, на ресурси от вътрешните на външните граници. ЕК също предоставя допълнително финансиране за охраняване на външните граници, както и допълнителен персонал от „Фронтекс“, обясни Йохансон.

Предою посочи, че в Румъния от началото на 2024 г. има 3200 опита за незаконно преминаване на границите. „Това е много добро постижение. Ние продължаваме да прилагаме всякакви мерки всяка седмица и да продължаваме борбата с незаконната миграция“, каза той и уточни, че Румъния работи не само с България, но и с Унгария, Австрия, Сърбия, Молдова, Украйна.

Предою е категоричен, че с България и Румъния Шенген ще бъде по-силен.

Министър Стоянов също отбеляза, че от началото на годината до момента опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са направили малко над 7 хил. граждани на трети страни. За същия период на 2023 г., обърна внимание той, цифрата е 27 хил. души.

Йохансон заяви, че е изключително доволна с всичко постигнато до момента от България и Румъния, което се дължи на усилията и на двамата министри.

„България и Румъния вървим в пакет до приемането ни и по сухопътна граница в Шенген до края на тази календарна година“, каза българският министър на вътрешните работи. Стоянов подчерта, че както на политическо, така и на професионално ниво следва да продължат диалогът и работата с Австрия. „Нашите резултати се виждат от всички в момента, включително от ЕК. Онзи ден получихме изключително висока оценка и от вътрешния министър на Германия, т.е. всички виждат резултата, но решението за приемането на България в Шенген и по сухопътна граница е политическо решение и аз се надявам, че то ще бъде взето до края на тази календарна година.“ - заключи той. /БГНЕС