Има съгласие за ново правителство в Черна гора - начело с Миодраг Лекич

41 народни представители са подкрепили Лекич с подписите си

Победилите партии на парламентарните избори в Черна гора се споразумяха да съставят ново правителство в последния момент преди крайния срок. С новия кабинет се ангажират Демократичният фронт, Демократите, ГП УРА и други партии, а лидерът на "Демос" Миодраг Лекич ще бъде начело, каза лидерът на Нова сръбска демокрация Андрия Мандич.

Развоят на ситуацията след като парламентът гласува недоверие на кабинета на Дритан Абазович се случи в навечерието на крайния срок, в който президентът на Черна гора Мило Джуканович трябваше да назове новото правителство. Сега предложението за мандат ще му бъде представено официално и се очаква той да отговори на него до края на деня, тъй като е в Лондон на погребението на кралица Елизабет II.

Както бе обявено на конференцията, 41 народни представители са подкрепили Лекич с подписите си. Мандич каза, че Лекич ще има „златния глас“ при вземането на решения.

Това ще бъде третото правителство след изборите на 30 август 2020 г., когато три коалиции успяха да изместят Демократическата партия на социалистите след 30 години.

Парламентът на Черна гора първо гласува недоверие на експертното правителство, оглавявано от Здравко Кривокапич, а правителството на Дритан Абазович претърпя същата съдба след малко над 100 дни работа.

Новото правителство ще бъде ръководено от лидера на Демос Миодраг Лекич, което е неутрално и "помирително" решение на политическите партии.

Миодраг Лекич е политолог, дипломат и депутат в парламента на Черна гора. Основател и президент е на либерално-консервативната политическа партия Демос. Роден е през 1947 г. в Бар и е завършил факултета по политически науки в Белград, специалност международни отношения. След като първоначално е работил като гимназиален учител в родния си град, Лекич влиза в политиката през 1986 г. с решение на парламента на Черна гора, когато е избран за член на Изпълнителния съвет на Черна гора, в качеството му на републикански секретар по образование, наука и култура. Започва дипломатическата си кариера през 1990 г., когато с решение на федералното правителство на Анто Маркович е назначен за посланик на СФР Югославия в Мозамбик, Лесото и Свазиленд. Завръща се от дипломатическа мисия в Черна гора две години по-късно, през 1992 г., когато става министър на външните работи. Този период от кариерата му се оспорва публично, тъй като той беше министър в правителството, ръководено от лидера на ДПС Мило Джуканович. Според споразумението на досегашните печеливши партии, условие е кандидатът за премиер да не е сътрудничил на ДПС. От 1995 до 2003 г. е последователно посланик на Съюзна република Югославия, а след това на Сърбия и Черна гора в Италия, Малта и Сан Марино. Лекич напуска дипломатическата служба през 2003 г., когато заминава за Италия като преподавател в университета LUISS в Рим – Факултет по политически науки. Въпреки че беше извън политиката, Лекич направи изявление пред медиите преди референдума за отделянето на Черна гора от съюза със Сърбия. Той беше против независимостта на Черна гора. Връща се отново в политиката през 2012 г. "през голямата порта".

На тези избори победи Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович, която спечели 45,6 процента от гласовете, а ДФ беше втората най-силна политическа опция с 22,8 процента. На изборите на 30 август 2020 г. бе избран за депутат в парламента на Черна гора. /БГНЕС