Има танкове, няма танкове: Шолц държи ключа за "Леопардите" за Украйна, но чака Байдън

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Международните усилия да се доставят модерни танкове на Украйна могат да зависят от Германия - но тя чака САЩ да направят първия ход, което не се случва.

Преди срещата на западните министри на отбраната този петък в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия, канцлерът Олаф Шолц е убеждаван да помогне на Украйна да получи най-добрите в класа си германски танкове "Леопард 2" в очакване на евентуална пролетна офанзива. Причината: освен че контролира собствения си флот от танкове "Леопард" - и най-голямата икономика в Европа - Шолц трябва да одобри даренията на други държави за произведените в Германия танкове.

Има очаквания, че скоро Германия може поне да позволи на съюзници като Полша и Финландия да изпратят своите „Леопарди“ в Киев. А официални лица и дипломати в Берлин твърдят, че канцлерът може дори да предложи да помогне на Украйна с обучението и поддръжката на "Леопардите".

Но това е най-малко вероятното, което Германия ще направи за момента. Освен ако, разбира се, САЩ също не са готови да изпратят танкове. Шолц посочи това в сряда, като не се ангажира с темата, когато беше притиснат на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Ние сме сред тези, които правят най-много за военната помощ за Украйна“, каза канцлерът, като изброи за близо четири минути военната техника, която Берлин вече е доставил или ще изпрати скоро - от системи за противовъздушна отбрана до бойни пехотни машини "Мардер".

"Никога не правим нещо само сами, а заедно с други, особено със Съединените щати, които са много важни в тази обща задача за защита на украинската независимост и суверенитет", добави той.

Това е линия, която германски официални лица повтарят през последните дни: Решението на Берлин за танковете "Леопард" е свързано с готовността на американците да изпратят собствените си танкове М1 "Ейбрамс". И все пак, въпреки че администрацията на президента Джо Байдън се готви да обяви в петък нов голям пакет от американски оръжия за Украйна, не се очаква помощта да включва американски танкове.

Това предизвиква главоболие у европейските лидери като полския министър-председател Матеуш Моравецки, който иска да създаде широк съюз от държави, всяка от които да достави по няколко "Леопарда" на Украйна, което би довело до голяма бойна група от танкове.

Досега само Финландия е повдигнала публично въпроса за възможността да участва в такава програма. Много други страни изглежда се въздържат, докато мощната Германия остава настрана. Испания например, която притежава над 200 танка „Леопард 2“, вече заяви, че въпросът за изпращане на някои от тези танкове в Украйна "не стои на дневен ред в момента", както заяви външният министър Хосе Мануел Албарес във вторник в Давос. Въпреки това дипломати от ЕС твърдят, че страни като Испания едва ли биха могли да поддържат такава линия, ако Берлин - и Вашингтон - променят курса си.

В търсене на лидер

Натискът върху Шолц се засили, след като миналия уикенд Великобритания обяви, че ще изпрати свои собствени бойни танкове „Challenger 2“ в Украйна. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс свиква среща с министрите на отбраната на страните от Източна Европа и Прибалтика в Естония в четвъртък, за да засили допълнително натиска върху Берлин.

Французите също обмислят да изпратят свои собствени танкове „Leclerc“ в Украйна в опит да предоставят на Берлин съвместна рамка за доставки на танкове.

"Темата е сложна и все още не е решена в Париж. Но ние мислим за това", заяви пред "Политико" френски служител. "Ще видим какво ще се реши на съвместното заседание на френско-германския кабинет".

Западните официални лица се опасяват, че на Украйна ѝ остава малко време, преди Русия да започне нова, по-широка офанзива срещу Украйна, което вероятно ще наложи още доставки на танкове за укрепване на отбраната на Киев.

"От месеци насам Шолц предупреждава да не се действа самостоятелно по отношение на доставките на оръжие за Украйна", казва Катя Лайкерт, германски депутат в комисията по външни работи от дясноцентристкия Християндемократически съюз, основната опозиционна партия в страната. "Но сега той прави точно това: неговото колебание да позволи на европейските си съюзници да доставят танкове "Леопард 2" на Киев е опасна солова акция."

Тя заяви пред "Политико": "Германия трябва да поеме водеща роля в европейска коалиция от държави, които да доставят бойни танкове "Леопард 2" на Украйна.

Силни критики идват и от партията на Зелените, младши коалиционен партньор в правителството, ръководено от социалдемократите на Шолц. В тънко завоалиран натиск за изпращане на танкове в Украйна външният министър от партията на Зелените Аналена Баербок заяви по-рано тази седмица, че се надява срещата в Рамщайн в петък да "даде ход на решения, които ще помогнат на Украйна".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Давос, че "основното послание" на срещата в Рамщайн ще бъде да се предостави "по-съвременна подкрепа, по-тежки и по-модерни оръжия".

Натискът върху Германия да направи повече дойде и от Страсбург в сряда. Европейският парламент прие необвързваща резолюция, в която призовава Шолц да сформира международна коалиция за изпращане на “Леопарди“ "без по-нататъшно забавяне". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред членовете на ЕП: "Времето е сега. Украйна се нуждае от повече военно оборудване. Твърдо подкрепям доставката на танкове."

Евентуален жест на Шолц за подпомагане на обучение за "Леопардите" или за изграждане на верига за доставки за поддръжка, за който стана дума от официални лица и дипломати в Берлин в сряда, би могъл да има известно значение, като се има предвид, че танковете се произвеждат в Германия.

"Като цяло наличието на резервни части и осигуреното логистично снабдяване са от решаващо значение за ефективността на системата на главните бойни танкове, включително например на възстановителни танкове за възстановяване на повредени танкове", казва Георг Льофман, доцент по военни науки в университета Уоруик.

Генерал Ражмунд Анджейчак, началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили, заяви пред „Политико“ в сряда, че украинците могат бързо да бъдат обучени да използват западни танкове, като призова партньорите на Киев да избягват ненужни забавяния.

"Това е решаваща точка на битката в момента", каза той, посочвайки руските усилия в Соледар и Бахмут. "Така че сега или никога. Ако не изпращаме, ако говорим твърде много, бюрокрация, някакво забавяне - може да е твърде късно". /БГНЕС