Инкубационният период на коронавируса може да е 24 дни, а не 14, както се смяташе досега

Медицински изследователи в Китай са открили, че инкубационният период на коронавируса може да стигне до 24 дни. Това е с 10 дни повече от 14-дневния инкубационен период, който се смяташе, че се наблюдава при новия коронавирус, пише британското издание The Independent, цитирано от Агенция "Фокус".

Изследването е било проведено от учени, начело с доктор Джонг Наншан. Те извлекли помощна информация от случаите на заразени с предишната епидемия на коронавирус – т.нар. „САРС“, възникнал през 2003 г. и станал причина за смъртта на над 700 души.

Според потвърдената информация на здравните организации по света в момента, инкубационния период на вируса е 14 дни, като медицинските изследователи по-рано стигнаха до този извод на базата на проучвания на друг коронавирус – „МЕРС“. На базата на тази информация, правителствената организация ”Public Health England”, заедно с Департамента за здравна и социална грижа на Великобритания посъветваха по-рано всеки, пътувал до някои азиатски страни, включително Китай, да остане в дома си за поне 14 дни, след като се прибере в страната. Властите във Великобритания и в други страни прилагат подобни мерки за всички свои граждани, пътували до провинция Хубей, в която се намира и град Ухан – огнището на заразата.

Тази нова информация, която все още не е потвърдена от независими източници, беше публикувана по-рано в Китай под заглавието „Клинични характеристики на новата инфекция от коронавируса от 2019 г. в Китай“.

Според информацията, проучването е проведено, като са били извлечени проби от 1099 пациенти, заразени с коронавируса от 522 болници в 31 провинции в Китай.

Те открили, че само 1,18% от всички пациенти са имали „директен контакт с диви животни“. Мнозинството от останалите пациенти са били заразени от други хора в град Ухан.

Повече от 80% от пациентите са развили лимфопения, което е състояние, при което се наблюдава понижен брой на специфични бели кръвни телца, част от човешката имунна система. Това е състояние, което често се наблюдава при треска, и обикновено преминава след като пациента започне да се възстановява. Проучването още веднъж установява, че вирусът се предава много лесно и бързо от човек на човек.
 
Тази информация идва малко след като Китай регистрира 97 нови смъртни случая в резултат от вируса в рамките на денонощие, и над 3 хил. нови заразени. Това опроверга твърденията на китайските власти, че опитите за ограничаването на разпространението на заразата на този етап са успешни.

Във Великобритания междувременно бяха регистрирани още четири случая на вируса, като така заразените в страната вече са осем. И четиримата заразени са били в контакт с един от вече установените случаи – британски бизнесмен, който пътувал по-рано до Сингапур, Франция, а след това се върнал в Обединеното кралство.

Британското правителство обяви вируса за „сериозна и непосредствена заплаха за публичното здраве“. Рискът за обществото във Великобритания от коронавируса беше повишен от нисък до среден.