Бен Уолъс: Русия плаща огромна цена за атаките в Донбас, няма достатъчно резерви за мащабна офанзива

Бен Уолъс

Бен Уолъс

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство не е виждало руско "струпване на сили, които да пробият в голяма офанзива", и отбеляза, че сега руснаците се опитват да напреднат в Донбас на огромна цена. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

По изчисления на Уолъс Русия може да е ангажирала до 97% от армията си във войната в Украйна, но бойната ѝ ефективност е намаляла с 40%.

ISW не може да потвърди независимо оценките на Уолъс, но забележката му, че Русия не разполага с достатъчна механизирана бойна мощ за пробив, съответства на предишни оценки на експерти от Института за изследване на войната. Според тях конвенционалната руска армия трябва да претърпи значително възстановяване, преди да придобие онези способности, които да й позволят да води ефективна маневрена война.

Наблюденията на Уолъс също така предполагат, че Русия не разполага с неизползвани боеспособни резерви, които да й позволят да извърши мащабна офанзива, каквато е и оценката на Института за изследване на войната.