Институт за изследване на войната: Целта на Украйна в Бахмут е да обкръжат града, а не фронтално да атакуват

На 14 май украинските сили продължават да контраатакуват около Бахмут. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че през деня на 14 май украинските сили са превзели над 10 руски позиции в северните и южните покрайнини на Бахмут. Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за състоянието на фронта в Украйна.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували към Берхивка, Клишивка и Курдиумивка и са заели нови неуточнени позиции в близост до населените места, а освен това са напреднали към Яхидне откъм Богдановка.

Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че украинските сили не са извършвали нападения през нощта на 13 срещу 14 май.

ISW не е наблюдавала визуално потвърждение за нови украински позиции около Бахмут. На 14 май говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати подчерта, че основната цел на Украйна в Бахмут е да унищожи руските зони на концентрация и да обкръжи града, а не да провежда фронтални атаки.

Черевати отбеляза, че украинските сили наскоро са напреднали до 300 м в някои райони, а Маляр съобщи, че украинските сили напредват в две посоки в предградията на Бахмут.

Руското министерство на отбраната (МО) се опитва да отвлече вниманието от неотдавнашните украински успехи край Бахмут, като хвали руските отбранителни усилия срещу украинските контраатаки.