ISW: Смут в руската армия, липсата на координация руши морала и бойния дух

Очевидният неуспех на Русия да създаде сплотена командна структура сред силите, отбраняващи се на източния (левия) бряг на Херсонска област, продължава да влошава руския морал и бойни способности. Украинският генерален щаб съобщи на 29 ноември, че части от 810-та морска пехотна бригада (Черноморски флот), действащи близо до Кринки (30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър), отказват да извършват атаки срещу украински позиции поради липса на артилерийска координация, предаване на тактическо разузнаване и правилна комуникация за местоположението на руските минни полета.

Украинският генерален щаб съобщи, че картите на руските минни полета са класифицирани и че руските командири не са координирали правилно с щурмовите части относно местоположенията на тези минни полета, което е довело до 50 жертви сред елементи на 810-та морска пехотна бригада през последния месец.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW). В него се уточнява, че елементи на 810-та бригада на морската пехота пристигнаха в района на Кринки в началото на октомври 2023 г. и изглежда са поели отговорността за непосредствения район на Кринки от елементи на новосъздадената 18-та общовойскова армия след началото на украинските сухопътни операции на източния бряг на Днепър в средата на октомври 2023 г.

Докладваният инцидент с минно поле предполага, че командването на 18-та CAA не е споделило съответните тактически подробности с командването на 810-та морска пехотна бригада, което предполага, че руските командири от по-високо ниво, отговорни за защитата на източния бряг, все още не са коригирали този провал в координацията.