Институт за изследване на войната: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

Желанието да сложи край на "хегемонията на САЩ" е цел на руския президент от самото начало на неговото управление

Владимир Путин

Владимир Путин

На 17 декември Путин даде обширно интервю за руския държавен телевизионен канал "Россия 1", в което се опита да опровергае предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън от 6 декември, че в бъдеще Русия ще нападне страна от НАТО, ако спечели войната в Украйна. Но заплашвайки Финландия и целия алианс на НАТО, правят изявлението му само привиден опит да отхвърли опасенията относно заплахата, която Русия представлява за Алианса.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за Украйна.

Путин заяви, че Русия няма геополитическа, икономическа, военна или териториална причина да воюва с НАТО и че е заинтересована да развива отношенията си с държавите - членки на НАТО. Той последва това предполагаемо уверение с обвинението, че държавите членки на НАТО изкуствено са създали конфликт между Русия и Финландия и са "въвлекли" Финландия в алианса на НАТО.

Руският президент заяви също, че "ще има проблеми" с Финландия и че присъединяването на Финландия към НАТО е подтикнало руски официални лица да започнат да формират Ленинградския военен окръг (ЛВО) и да концентрират военни части в северозападна Русия.

Понастоящем руските военни преразпределят Западния военен окръг (ЗВО), за да реформират Ленинградския и Московския военни окръзи като част от дългосрочни усилия за преструктуриране и разширяване, които имат за цел да подготвят Русия за потенциална бъдеща широкомащабна конвенционална война срещу НАТО.

Западният военен окръг отговаря за руската граница с държавите от НАТО Литва, Латвия, Естония и Финландия, но до голяма степен е ангажирана с борбата в Украйна, където понася значителни загуби. Възстановяването на Ленинградския и Московския военни окръзи вероятно има за цел да балансира руските оперативни изисквания в Украйна с руската военна позиция по руската граница с НАТО.

Обосновката на Путин за формирането на Ленинградски военен окръг, която ще отговаря за район, граничещ с Финландия, Швеция и Арктика, подсказва, че той разглежда ЛМД като военен отговор на "проблемите" на настоящите и бъдещите членове на НАТО в Скандинавия.

Уверенията на Путин за мирните му намерения по отношение на НАТО звучат кухо в контекста на заплахите, които той и кремълските експерти отправят напоследък към държавите членки на НАТО. На 21 юли Путин заплаши Полша, заявявайки, че Русия ще отговори "с всички средства", с които разполага, след като Варшава изпрати войски на беларуско-полската граница заради преместването на изтребители от групата "Вагнер" в Беларус.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши на 29 август, че Русия има "възможност да действа в рамките на jus ad bellum срещу всички в страните от НАТО", когато коментира западната подкрепа за украинските удари по окупирания Крим.

Медведев заплаши по подобен начин Полша през ноември, когато заяви, че Русия смята Варшава за "опасен враг", който може да загуби своята "държавност".

На 2 декември руски пропагандист предложи по руската държавна телевизия, че балтийските държави ще бъдат следващата военна цел на Русия и че ще паднат скоро след Украйна.

Руският пропагандист Владимир Соловьов, Медведев и други специалисти постоянно заплашват с използване на ядрено оръжие срещу Съединените щати и други държави от НАТО.

Тези заплахи са част от дългогодишните руски разкази за нападение срещу НАТО, които предшестват кандидатстването на Финландия и приемането ѝ в Алианса на 4 април.

Изявленията на руските експерти със сигурност не представляват военна заплаха за страните от НАТО, но са важен контекст за привидното усилие на Путин да успокои обстановката по време на интервюто си на 17 декември.

Прокламацията на Путин, че Русия няма интерес да нахлува в НАТО, също така много прилича на настойчивите твърдения на Кремъл в края на 2021 г. и началото на 2022 г. - включително до самото навечерие на инвазията - че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна.

Интервюто вероятно е било умишлен опит да се преекспонират усилията на Кремъл да представи руската военна заплаха като въображаемо и изкуствено изобретение на НАТО.

От две десетилетия насам Путин се стреми да ограничи и отслаби НАТО и непрекъснато изисква промени в Алианса, които биха се равнявали на разпускането му, пише news.bg. На 17 декември Путин заяви, че Русия няма "териториални спорове" със страните от НАТО, за да прикрие действителната си дългогодишна цел да отслаби единството на Запада и да принуди НАТО да се откаже от основните си принципи, като например "политиката на отворени врати", която позволява на Алианса по свое усмотрение да приема нови членове и е залегнала в Устава на НАТО.

Путин последователно преследва тази цел по време на целия си режим и демонстрира пълната си ангажираност с нея, като нареди на руското външно министерство (МВнР) да постави ултиматуми на САЩ и НАТО през декември 2021 г., в които наред с други неща се изискват "гаранции за сигурност" от НАТО и ангажименти да не се разширява.

Десетилетната цел на Путин е да създаде условия, при които НАТО да подкопае собствената си глобална мощ, създавайки структурно и идеологически разгромена НАТО, която не може да се противопостави на бъдещите цели на Русия - които могат да включват териториални завоевания или установяване на руски сюзеренитет над държави, които Москва смята за принадлежащи към нейната сфера на контрол.

ISW отдавна оценява, че нарастващите търкания между Съединените щати и Европа и в рамките на НАТО и други западни структури ще отслабят колективните мерки на Запада срещу агресивното поведение на Кремъл и ще позволят на Путин да разработи нова мрежа от коалиции в подкрепа на целите на Русия.

Путин редовно повтаря неприязънта си към западните съюзи, призовавайки за формиране на многополюсен световен ред, в който Русия има право на вето върху ключови глобални събития.

Путин иска НАТО да признае претенциите, исканията и предполагаемата сфера на влияние на Русия и многократно е посочвал намерението на Русия да сложи край на "хегемонията на САЩ".