Институт за изследване на войната: Путин "почти сигурно" не желае пряк конфликт с НАТО

Руският президент Владимир Путин "вероятно смята", че руските сили са притъпили усилията на Украйна да си върне значителна територия и че подкрепата на САЩ и Запада за Украйна е " ограничена". Това става ясно от годишната оценка на заплахите за 2024 г. на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI), отразена в актуален анализ на Института за изследване на войната (ISW).

В Годишната оценка на заплахите за 2024 г. се съобщава, че Русия "почти сигурно" не желае да участва в пряк военен конфликт със САЩ или НАТО, но "ще продължи асиметричната си дейност под това, което тя изчислява като праг на военен конфликт в световен мащаб".

ISW продължава да оценява, че Русия продължава да заплашва държавите от НАТО и създава условия, които да оправдаят бъдещи ескалации срещу държави от НАТО, но не оценява, че Путин желае пряка пълномащабна война с НАТО в момента.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс отбеляза важността на американската помощ за сигурността на Украйна, за да се помогне на украинските сили да запазят освободените преди това територии, особено на фона на "устойчивото нарастване на руското производство на боеприпаси и покупките от Северна Корея и Иран".

ISW и преди е оценявала, че Съединените щати остават единственият непосредствен източник на необходимите количества основно военно оборудване като танкове M1 Abrams, бронетранспортьори, модерни системи за противовъздушна отбрана като Patriots и ударни системи с голям обсег - оборудване, което предишните американски пакети за помощ са приоритизирали.