Институт за изследване на войната: Изолиран от САЩ и Европа, Путин търси сътрудничество с Африка и Китай

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин публикува на 24 юли статия, която вероятно има за цел да смекчи щетите върху позицията на Русия в Африка и собствената му репутация. След оттеглянето на Русия от украинско-руската сделка за зърно, руските атаки срещу украинските зърнени и пристанищни съоръжения и невъзможността на Путин да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС поради издадената за него заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС). Путин очерта целите на Русия за установяване на партньорски отношения с Африка и призова за продължаване на "традиционно тясното сътрудничество на световната сцена".

Путин също подчерта търговията на Русия с африканските икономически партньори и значението на "непрекъснатото снабдяване с храна" за "поддържането на политическата стабилност на африканските държави", като обвини колективния Запад, че използва зърнената сделка за своя собствена изгода за сметка на Русия и страни като Етиопия, Судан и Сомалия.

Статията на Путин следва оттеглянето на Русия от сделката за зърно и атаките, които унищожиха десетки хиляди тонове украинско зърно и украински съоръжения, които са от съществено значение за транспортирането на зърното до райони на Африка, които разчитат в голяма степен на украинско зърно. Путин също така вероятно се опитва да смекчи алтернативните разходи и неудобството от невъзможността си лично да присъства на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка поради заповедта за арест на МНС.

През нощта на 23 срещу 24 юли Русия извърши нов удар с дрон срещу украинската пристанищна инфраструктура в Одеска област. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли ирански дронове Shahed в пристанищната инфраструктура в Рени, по поречието на река Дунав в далечната западна Одеска област, в рамките на няколко километра от румънската граница.

Ръководителят на Одеска област Олег Кипер също заяви, че ударите с дрон са повредили 25 архитектурни паметника в Одеска област, включително Преображенската православна катедрала в град Одеса.

Руски източници твърдят, че Украйна използва пристанищната инфраструктура в Рени за износ на оръжия, оборудване и зърно.