Институт за изследване на войната: Руската ПВО е неефективна, показаха го украинските удари по Енгелс

Руското МО твърди, че разполага с достатъчно ракети "Калибър", за да продължи с ударите в Украйна

Експлозиите във военни обекти в тила на Русия показват неефективността на руската система за противовъздушна отбрана и засилват критиките, че Кремъл не може да защити територията си. Това коментира в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите дават като пример взривовете във военновъздушната база в Енгелс на 29 декември, които са вторият инцидент през последните три дни.

Специалистите предполагат, че повтарящите се бомбардировки на военно съоръжение ще засилят критиките към Кремъл от страна на провоенно настроената общност. Някои блогъри вече са започнали да поставят под съмнение достоверността на докладите на руското министерство на отбраната. Освен това те прибягват до осмиване на действията на властите, се отбелязва в доклада.

Руското министерство на отбраната (МО) отговори на продължаващите оценки на Запада, че сериозно е изчерпало запасите си от високопрецизни оръжейни системи по време на масирания удар срещу Украйна, като заяви, че никога няма да изчерпи ракетите си " Калибър".

Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви на 26 декември, че руските сили разполагат с достатъчно ракети, за да нанесат още два или три мащабни удара.

В интервю за Би Би Си Буданов коментира, че "ситуацията на фронта е в застой" и че както руските, така и украинските войски не разполагат с ресурси или възможности да продължат напред.

На 29 декември руският министър на външните работи Сергей Лавров отново заяви, че Русия не желае да се ангажира с истински преговори и да признае Украйна за независим участник в преговорите. В интервю за известен руски новинарски източник Лавров заяви, че Русия няма да приеме предложения от украинския президент Володимир Зеленски мирен план и че Кремъл няма да разговаря с никакви украински преговарящи при условия, които включват изтегляне на руските войски от окупирана Украйна, изплащане на репарации от страна на Русия и участие на Русия в международни трибунали.

Той изтъкна още, че не може да определи дали в Киев е останал "адекватен", независим политик, с когото Русия може да преговаря.

Кремъл продължава да манипулира руското законодателство, за да предостави на държавата все по-широки правомощия, използвайки неясни формулировки, за да премахне несъгласието и да заплашва украинските симпатизанти. На 29 декември руският президент Владимир Путин подписа допълнение към руския Наказателен кодекс, което позволява на руските власти да осъждат руснаци на доживотен затвор за "подпомагане на подривна дейност" или за "преминаване на обучение с цел извършване на саботажна дейност" и за "организиране на диверсионна общност" и между 5 и 10 години затвор за "участие в такава общност".