Институт за изследване на войната: Все по-бруртален става натискът на Русия над окупираните украинци

Руските сили разполагат по-малко професионални окупационни сили за сметка на засилването на натиска върху украинското население в окупираните райони. Това се посочва в дневния доклад за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Възможно е руските войски все по-често да използват зле обучени части, като например такива, съставени от затворници, за да контролират населението във временно окупираните региони на Украйна. Използването на затворници може допълнително да намали компетентността на окупационните власти и контрапартизанските операции, както и да увеличи подкрепата за движенията, които се противопоставят на руската окупация, се казва още доклада..

Според експертите на ISW новомобилизираните руски батальони действат все по-непрофесионални, но за сметка на това много по-брутално към окупираното население, отколкото професионалните руски войници и дори наборните войници с формално военно обучение.

Съобщението за вероятно фалшифицирано руско изявление отклонява вниманието от реалните рискове от ядрена катастрофа, причинена от Русия, в украинската атомна електроцентрала "Запорожие".

Руските сили продължават да извършват атаки от и да съхраняват военно оборудване в близост до ядрените реактори на централата, вероятно за да се възползват от страховете на Запада от ядрена катастрофа и да намалят желанието на Запада да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна.

Руските сили проведоха наземни атаки северозападно от Славянск и североизточно и югоизточно от Бахмут.

Руските сили продължиха наземните атаки северозападно и югозападно от град Донецк.

Руски официални лица отложиха повторното отваряне на моста "Антоновски", след като украински удар повреди моста и намиращото се наблизо строително оборудване.