От "ГБС Турс" разкриха цялата история на проекта за строежа на Алепу

Заповедта на РДНСК в Бургас се отнасяла до курортната част, а не до укрепителното съоръжение

Инвеститорът в проекта "Алепу вилидж" обясни извършваното там строителство с нуждата от укрепване на терена, който срива общинския път от години, наслагва почва, която се превръща в кал на плажа долу и подкопава пречиствателната станция в съседство, собственост на същата фирма към друг неин хотел.

Пред Би Ти Ви представители на "ГБС Турс" обясниха цялата история на проекта, обявиха, че от самото начало имат разрешение за строеж на курортно селище, а не просто на укрепително съоръжение, а заповедта на РДНСК в Бургас за спиране на строителството се отнася до курортната част, а не до укрепителното съоръжение.

Надграждане на красотата на природата

Радослав Котларов, изп. директор на "ГБС Турс", заявява в репортаж на Би Ти Ви през 2015 г. от мястото на свлачището, че няма планове за строителство на мястото. Тази сутрин обяви, че тогава не е имало, но година по-късно свлачището се е активирало, срутвало е пътя и е заплашвало пречиствателната станция на съседното курортно селище. Така обясни и създаването на проекта по укрепване на брега върху чуждия частен терен в комбинация с курортен комплекс, за което се получава и разрешение през 2018 г.

Той отхвърли твърдения пред Би Ти Ви на Спас Узунов от Българската асоциация биоразнообразие, според когото в България по документи всичко може да се докаже, че свлачището е умишлено активирано, като в горната му част са правени сондажи през последните години, в които се наливало вода.

За да се активира нещо умишлено, трябва да има мотив, обяви Котларов, като посочи, че за този имот има разрешение за строеж още от 2007 г. "Там със и без това свлачище е можело да се строи", коментира той и обяви, че ако са искали, и без свлачище са можел да строят, а то им е струвало "огромни средства", 2 г. инженерен труд и още толкова в работа по документацията.

Обясни, че проектът е "втора линия на плажа", защото пред него е самият плаж, следва общински имот, имайки предвид пътя, и едва след това строежът. Обяви, че свлачището от години създава проблеми както на плажа, чийто концесионер са те от 8 г., така и на пътя, който буквално е падал.

Обяви, че ако се разреши продължаването на строежа, ще се получи "надграждане над красотата на природата на това място".

Укрепване с клетки

Пред телевизията бяха показани визуализации на укрепителното съоръжение и на евентуалния курортен комплекс, строителството на който в момента се оспорва от прокуратурата.

На Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, нейната функция е на противосвлачищно съоръжение, обясни Камен Славнин, проектант по част от конструкцията. "Разрешаването на каквато и да е сграда на този терен е свързано със задължително укрепване на свлачището", посочи той.

Обясни, че е имало различни варианти за укрепителното съоръжение, но е изпълнен икономически най-ефективният. Извършеното геоложко проучване на мястото пък е показало кои пластове трябва да останат и кои да се отнемат и къде да се извърши фундирането.

На въпрос защо прилича на хотел с наличните помещения, приличащи на стаи, стълбища и асансьорни шахти, отговори, че приличащите на кутийки пространства имат функция да укрепят допълнително стената отзад. А стълбищата и шахтите имат отношение към проекта за сграда отгоре. От показваните визуализации и обяснението му се разбра, че са предвидени два етажа над нивото на пътя.