Ирак откри нова рафинерия в Кербала, за да намали вноса на петрол

Капацитетът на завода е 140 000 барела на ден

Мохамед Шиа ал Судани

Мохамед Шиа ал Судани

Ирак откри днес нова петролна рафинерия в централния град Кербала - проект, с който правителството се надява да намали зависимостта си от вноса.

Министърът на петрола Хаян Абдел Гани обяви, че рафинерията е започнала "търговско производство" след церемония по прерязване на лентата, ръководена от министър-председателя Мохамед Шиа ал Судани.

Капацитетът на завода е 140 000 барела на ден, което ще помогне за "задоволяване на местното търсене на бензин, керосин и мазут, като същевременно ще намали вноса", заяви Абдел Гани.

Въпреки огромните си запаси от нефт и газ, Ирак остава зависим от вноса за задоволяване на енергийните си нужди.

Министърът заяви, че рафинерията, построена от южнокорейската фирма „Хюндай”, може да произвежда 9 млн. литра гориво на ден - което се равнява на повече от половината от дневния внос на Ирак, възлизащ на 15 милиона литра.

Рафинерията има и капацитет да произвежда 200 мегавата електроенергия, като "60 мегавата от тях ще бъдат предоставени на националната мрежа", добави Абдел Гани.

Ирак, вторият по големина производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), изнася средно по 3,3 млн. барела петрол на ден.

Износът на суров петрол представлява около 90 % от приходите на правителството.

Разрушената от десетилетия на конфликти иракска инфраструктура и повсеместната корупция възпрепятстват усилията за възстановяване.

Рафинерията в Кербала е "първата, построена от 80-те години на миналия век насам, с такъв производствен капацитет", заяви пред АФП служител на министерството на петрола през септември, когато бяха проведени тестовете.

Три други действащи рафинерии в Ирак задоволяват около половината от търсенето на рафинирани продукти в страната, а останалата част се внася.

През март министър-председателят обяви кампания за борба с тежките последици от изменението на климата за страната, която страда от недостиг на вода, включително чрез насърчаване на чистата и възобновяема енергия.

Судани заяви, че Ирак "напредва в сключването на договори за изграждане на електроцентрали за възобновяема енергия, които да осигуряват една трета от нашето търсене на електроенергия до 2030 г.". /БГНЕС