Иракският парламент одобри новото правителство след едногодишна криза

Премиерът Мохамед Шиа ал Судани беше избран по-рано този месец

Иракските депутати одобриха ново правителство в четвъртък след едногодишна криза, предизвикана от дълго оспорваните избори в страната, съобщи кабинетът на министър-председателя. „Правителството на премиера Мохамед Шиа ал Судани получи доверието на Националното събрание“, се казва в изявление на кабинета му след вота.

Судани беше избран по-рано този месец да състави ново правителство след месеци на вътрешни борби между ключови шиитски мюсюлмански фракции, които парализираха политическия живот от месеци.

Движението на пламенния духовник Моктада Садр, съперник на Судани в шиитския лагер на мнозинството в Ирак, отказа да се присъедини към правителството.

„Нашият министерски екип ще поеме отговорността в този критичен период, в който светът е свидетел на огромни политически и икономически промени и конфликти“, се казва в изявлението. "Тези промени ще „добавят нови предизвикателства към нашата страна, която вече страда от натрупани кризи, които имат икономически, социални, хуманитарни и екологични въздействия върху нашите граждани“, се посочва в него.

Судани, номиниран на 13 октомври, имаше подкрепата на Коалицията за държавно управление, която включва Координационната рамка, съюз от мощни проирански шиитски фракции, които държат 138 от 329 места в парламента. Други членове включват сунитска групировка, ръководена от председателя на парламента Мохамед ал-Халбуси, и две ключови кюрдски партии. Съгласно действащата система за споделяне на властта, постовете в кабинета се поделят между етническите и религиозните общности в Ирак. /БГНЕС, АФП