Иран е съгласен MAAE да извършва детайлни инспекции в ядрените обекти

Условията ще бъдат договорени по време на техническа среща

Иранските власти са се съгласили камерите за наблюдение в няколко ядрени обекта да бъдат включени отново, както и да се увеличи честотата на инспекциите. Това съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде БНР.

Иран ще даде възможност на международни експерти да извършват детайлни инспекции на свои ядрени обекти, се казва в съвместно изявление на Международната агенция за атомна енергия и иранската агенция за атомна енергия. Подробностите за инспекциите предстои да бъдат изяснени.

"Условията ще бъдат договорени между двете страни по време на техническа среща, която ще се проведе скоро в Техеран“, се казва в изявление на МААЕ, като се отбеляза, че Иран е изразил готовността си "да продължи сътрудничеството си и да предостави допълнителна информация и достъп за справяне с неуредените проблеми с гаранциите".

Съвместното изявление беше разпространено, след като ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се срещна в Техеран с иранския президент Ебрахим Раиси.

По информация на международната агенция Иран се е съгласил да съдейства на разследването във връзка с наличието на обогатен уран в необявени обекти и дори да постави отново премахнати устройства за наблюдение.