"Вашингтон пост": Иран измести фокуса от Газа, след отмъщението идва отмъщение

Иран даде знак, че не иска да участва в пълномащабна война

"След отмъщението идва отмъщението" - така започва материалът във "Вашингтон пост" на анализатора на американския вестник Ишаан Тароор, цитиран от Факти.бг. В него анализаторът акцентира на факта, че ескалацията на напрежението между Израел и Иран и съответно очакването какъв ще е израелският отговор измества фокуса на световното внимание от конфликта в ивицата Газа.

Според автора на статията иранското нападение преди два дни "е изумило" с мащаба си, като от гледна точка на Техеран атаката е отговор на израелска операция, при която бяха убити седем висши ирански офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в сграда на иранското консулство в Дамаск, Сирия.

Oт гледна точка на Израел обаче действията на Иран изискват ответни израелски действия, посочва "Вашингтон пост". Тароор цитира в анализа си началника на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви, според когото „изстрелването на толкова много ракети и дронове към израелска територия изисква ответен удар“.

В коментара на "Вашингтон пост" се отбелязва, че към момента на писането му не е било ясно какъв би бил отговорът, макар и ново израелско нападение при всички положения да е много вероятно. Иран и Израел се намират от години в мълчалива война, осеяна с въздушни удари, убийства и саботажи, но настоящият кръг от ескалация на напрежението е изострил перспективата за открита война между двете сили в Близкия изток - създава се една нестабилна, експлозивна почва, която вероятно ще доведе до разрастване на насилието в региона, отбелязва Тароор.

Иран даде знак, че не иска да участва в пълномащабна война, нито лично, нито чрез подставени лица като ливанската шиитска групировка "Хизбула", посочва "Вашингтон пост". И допълва, че режимът в Техеран е изпратил своеобразна телеграма покрай своя ответен удар на атаката в Дамаск на 1 април. Макар и нападението в нощта срещу 14-и да е било отблъснато с общите усилия на Израел, САЩ и арабски държави като Йордания, Иран го смята за символична победа.

Крайнодесните членове на правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху призоваха за звучен отговор, докато израелските съюзници, в това число американският президент Джо Байдън, настояват за сдържаност, отбелязва "Вашингтон пост", като в същото време обръща внимание на факта, че разиграващата се "драма с разменени удари" е облекчила до известна степен натиска върху Нетаняху и неговия военновременен кабинет. Те са изправени пред нарастващото международно недоволство от начина на водене на военните действия в Газа, причинили досега смъртта на над 33 000 палестинци, както и довели до хуманитарна катастрофа в обсадената територия, пише "Вашингтон пост".

От друга страна международният отговор на иранската атака е напомнил на израелците за дългогодишната подкрепа, оказвана им както от страна на Запада, така и от техните арабски съседи в региона - като монархиите на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които са скептично настроени към намеренията на Техеран, допълва Тароор в анализа си в изданието.