Иран заплаши с преразглеждане на ядрената си доктрина

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей има последната дума

Израел се е отказал от незабавен отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина, предаде БНР.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от първоначално планирания бърз ответен удар след иранската атака от неделя. Това твърди високопоставен правителствен източник пред израелското радио "Кан". 

"След разговор през нощта с американския президент Джо Байдън Нетаняху е отхвърлил вече одобрен план", е заявил източникът, пожелал анонимност. Според него израелски отговор все пак ще има.

В същото време Иран предупреди, че може да преразгледа ядрената си доктрина заради "заплахите" от Израел.  

"Преразглеждането на нашата ядрена доктрина и политики, както и огласявани преди съображения, е напълно възможно", каза Ахмад Хагталаб - военен командир, отговарящ за ядрената сигурност. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран, а той твърди, че ислямската република не се стреми да създаде или използва ядрени оръжия.

Това обаче не съответства на наблюденията на експертите от последните няколко години, които констатират, че Техеран натрупва запаси от обогатен уран и е съвсем близо до създаването на ядрено оръжие.