Иран отправи закани към Израел в ООН

Техеран ще накара Израел да "съжалява" за всяко нападение

Снимка: архив

Снимка: архив

В четвъртък иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди, че Техеран ще накара Израел да "съжалява" за всяко нападение срещу страната му в отговор на ракетния и безпилотен обстрел, извършен от Иран през уикенда, предаде БГНЕС.

Техеран оправда първата в историята пряка атака, която извърши срещу Израел със смъртоносното нападение срещу иранското консулство в Дамаск.
Последва несъразмерен отговор с изстреляни от Иран над 300 ракети и дронове, като почти всички бяха прехванати преди да достигнат целите си.

Иранският външен министър се закани пред Съвета за сигурност на ООН, че всеки опит на Израел да отговори на агресивния акт на Техеран ще бъде прекратен. 

"В случай на каквато и да е употреба на сила от страна на израелския режим и нарушаване на нашия суверенитет Ислямска република Иран няма да се поколебае нито за миг да отстоява присъщите си права, да даде решителен и адекватен отговор, за да накара режима да съжалява за действията си." - каза още той.

Израелските официални лица не разкриха кога или къде ще отвърнат на удара, но началникът на военните сили на страната обеща отговор.

Според Амир-Абдолахиан, изстреляните от Иран над 300 снаряда са "ограничени и пропорционални" действия.